Hopp til hovedinnholdet

Eg er ei jente som er usikker på sin seksualitet.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente som er usikker på sin seksualitet. Eg er usikker om eg er forelska i ei jente, Kansje ein av mine aller beste venna, men eg lika ho egentlig ikkje. Eg synst ho er irristerande og ekkel, men av ein eller Anna grunn så dokka ho opp i hjerna mi ofte. Eg lure på om det er forelskelse eller berre fordi ho e bestevennen min. Eg har ikkje hat så mange venner så eg veit ikkje korleis det er. I tillegg har eg vert forelska i ein fyr ei god stund no. Plis hjelp meg og gi meg noken gode råd...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanlig at man er usikker på sin seksualitet. 
Det er en del som forelsker seg i sin beste venninne eller venn. Kanskje har man motstridende følelser. Man kjenner hverandre så godt og det er lett å bli irritert. Vedlagt er en artikkel om det å være forelsket, 20 ganske klare tegn på forelskelse. Kanskje kan du lese gjennom artikkelen og se hvem som dukker opp i tankene dine, venninnen din eller han du skriver at du er forelsket i? 
Du skriver ikke noe om hvilke tanker det er du har om henne. Men hvis man er mye sammen kan tanken på personen dukke opp ofte, også når man minst venter det; ting den har sagt, hvordan den er og oppfører seg etc.
Det er også vanlig at man kan ha seksuelle fantasier om en av samme kjønn. Forelskelse og seksuell tenning er to forskjellige følelser.
Det er vanlig at man fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen feminitet og kjønnet sitt.
Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er lesbisk.
Det er ikke sikkert at man en gang for alle vet hva som er riktig for seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg.Kanskje er det sånn at man kun kan si noe om hvem man akkurat nå er forelsket i, eller hvem man akkurat nå kjenner seksuell tiltrekning til?
Hvis det er sånn at du for det meste, eller hovedsakelig forelsker deg i gutter, så kan kanskje betegnelsen heterofil passe for deg nå? Kanskje vil du i framtida forelske deg i jenter? Da kan betegnelsen lesbisk eller bifil passe.
Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg.Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har.
Hvis du leser denne bokavil du lære masse om det å være lesbisk. Du kan kanskje låne den på biblioteket.
Du kan snakke med helsesøster på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

20 tegn på at DU er forelsket

20 tegn på at DU er forelsket

Her på ung.no får vi ofte spørsmål fra unge som lurer på om de selv er forelsket. I denne artikkelen vil du finne 20 tegn som kan tyde på at DU er forelsket!

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Forelsket i en venn

Gutt og jente (www.colourbox.com)

Er du forelsket i noen du allerede er god venn med? Syntes du det er vanskelig å vite hvordan du skal gå frem, eller er du redd for å ødelegge vennskapet?

Skrevet av ungdomsjournalist Julie.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv