Hopp til hovedinnholdet

Mamma sliter med psykiske problemer. Hva kan familien gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en mamma som sliter ekstremt med psykiske problemer. Hun mistet en sønn for 20 år siden, og dette sliter hun fortsatt med. Nå de siste ukene har hun hatt flere perioder hvor hun har vært helt nede, og flere ganger sagt at hun har lyst til å dra til broren min. Dette kontaktet vi sykehuset med, og de sa det var ingenting de kunne gjøre. Dette har skjedd en gang tidligere hvor familien min tok hun med på legevakta, og hun ble sendt hjem. De ringte henne så senere på dagen, og hun ville ikke tilbake dit, så hun sa det gikk fint selv om det ikke gjorde det. Hva kan familien min gjøre i slike situasjoner? Vi er nå redde for hva hun kan komme til å gjøre når hun er alene. Hilsen bekymret datter

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei bekymret datter!
Takk for at du skriver til ung.no!  Du vil gjerne at din mor skal få den hjelpen hun trenger og du bekymrer deg for hva hun kan finne på når hun er alene.
Du er ikke alene om å ha slike tanker og du føler deg kanskje litt hjelpeløs? Hun er den eneste som kan bestemme hva hun vil og hva slags hjelp hun vil ta imot. Likevel kan du overtale henne eller du kan få støtte til å overbevise henne om at hun trenger hjelp. Kanskje du kan fortelle henne om din bekymring og foreslå at dere sammen kan gå til samtaler.
 
Jeg antar at hun har gått til behandling for sine psykiske vansker. Kan du ringe til hennes behandler og foreslå at du blir med til samtale for å dele din bekymring? Du kan også snakke med andre i familien, en du stoler på og som kan ta en samtale sammen med deg og din mor. Selv om hun ikke vil gå til samtale for sin egen del så kan det jo hende at hun blir med fordi du sier at du trenger det.
 
Under finner du en oversikt over hjelpetjenester. En av dem er Kirkens SOS. De har døgnåpen telefon 22 40 00 40 Her kan du drøfte din bekymring anonymt og få råd. Les også den første artikkelen som er lenket under her. Så håper jeg at dere finner en løsning så din bekymring ikke tar for mye tid og krefter fra deg.

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser