Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å dra til USA men sliter med å være borte hjemmefra

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har veldig lyst til å dra til USA neste år for å studere, men problemet er at jeg sliter med å være borte hjemmefra. Det har skjedd flere ganger at jeg ha måttet dratt hjem hvis jeg har hvert på hytteturer med venner, fordi jeg klarte virkelig ikke å være der. Det bare knyter seg inne i meg, jeg får helt panikk, jeg klarer ikke tenke klart og jeg får på en måte angst. Jeg har veldig lyst til å studere i USA; men er redd for at jeg ikke skal kunne klare det pga dette problemet. Jeg har også snakket med en psykolog om dette, men føler ikke at det hjalp. Så jeg trenger hjelp til å vite hva jeg kan gjøre for å kunne gjennomføre drømmen min.. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 17 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Så gøy at du har lyst til å reise til USA for å studere. Det blir helt sikkert en minnerik opplevelse. 

Den beste måten å takle angst på er å "møte" angsten. Med dette så mener jeg at man må la angsten komme og la den gå over av seg selv (det vil den alltid gjøre). Dette er det motsatte av det som føles riktig å gjøre når man får angst. Akkurat som du beskriver selv: du har følt at du har måttet dra hjem når du har vært på hyttetur med venner fordi angsten har kommet. Når du da trekker deg vekk fra situasjonen (reiser hjem) får hjernen/angsten "bekreftet" at dette var farlig (selv om det ikke var det). Du opplever at angsten går over - men kanskje ikke før du har kommet hjem. Det som er best for å få angsten til å gå over på lang sikt er å bli værende i situasjonen slik at angsten går over når du er der. Da vil hjernen/angsten lære seg at det ikke er farlig i situasjonen og du vil oppleve at angsten blir bedre.

Dette er mitt beste råd til deg. Ikke la angsten ødelegge for en gøy opplevelse i USA. Angst er ikke farlig men bare veldig ubehagelig. Du forteller at dine timer hos psykolog ikke har hjulpet deg tidligere. Dette var dumt å høre. Det kan hende at du kan få en ny og positiv hos psykolog neste gang dersom du skulle trenge å oppsøke noen på nytt! Det finnes masse god hjelp for angst. Det er likevel ikke alltid at det blir klaff mellom psykolog og pasient og det er ikke alltid at terapien blir vellykket heller. Men dette betyr ikke at det ikke nytter. 

Jeg legger ved noen nyttige artikler til deg :) 

Jeg ønsker deg masse lykke til 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser