Hopp til hovedinnholdet

Negative tanker og deprimert. Hva skal jeg gj

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som sliter veldig for tiden... Jeg er veldig mye ensom, og jeg sitter veldig mye aleine og tenker. De fleste tankene mine er veldig negative. Jeg tenker hele tiden at alt kommer til å gå galt, og det går ut over livskvaliteten min. Går hos psykolog, men jeg stoler ikke på henne, og føler vi ikke har så god kjemi. Jeg har vært ekstremt deprimert den siste tiden, og jeg synes jeg er i veien for alle sammen. Jeg føler meg kjempestygg. Kan ikke komme på en ting med meg selv jeg er fornøyd med. Kan dette være grunnen til at ingen liker meg? For jeg er mindre pen enn mange andre. Jeg vet at mamma har vært veldig nervøs for at jeg skal gjøre meg noe, eller ta livet av meg, men jeg har dødsangst så det kommer aldri til å skje. Samtidig er jeg livredd for framtida, og vet ikke om jeg orker livet om det er så tungt som dette, hele tiden. Hva skal jeg gjøre? Jeg er desperat!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du sliter så mye for tiden. Dette hørtes ikke godt ut. Du skriver at du er ensom, tenker negativt om deg selv og er ekstremt deprimert. Du går til psykolog, men du føler at du ikke kan stole på henne. 

For at du skal få riktig og god hjelp er det viktig at du forteller akkurat hvordan du har det. Hvis du føler at du ikke klarer å stole på henne bør du prøve å få ny psykolog. Noen ganger har man ikke kjemien med behandleren sin. Det skal ikke stå iveien for at du skal få hjelp.

Det er forståelig hvis du synes det er vanskelig å be om ny behandler, men kan din mor snakke med BUP å fortelle at du ikke klarer å fortelle din behandler hva du sliter med? Husk at de er profesjonell, og hvis du ønsker en ny behandler er det greit. 

Når det er sagt kan det hende at når du blir bedre kjent med din behandler så vil du klare å åpne deg for henne. Din behandler kan ikke hjelpe deg hvis du ikke forteller hva som er vanskelig for deg. 

Det er viktig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Du skriver at du nå har negative tanker og er deprimert. Det kan være disse tankene som gjør at du nå tenker at du er stygg og at ingen liker deg. Når man er deprimert ser en gjerne alt som er nagativt. Det kan føre til at du tror andre ikke liker deg, selv om mange helst sikkert gjør det.

Har du noen gode venner? Hva med å fortelle vennene dine om at du også sliter. Det kan være godt å ha støtte fra noen få gode venner. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg vil anbefale deg å lese. Jeg håper svaret var til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser