Hopp til hovedinnholdet

Jeg strever med vanskelige tanker og panikkanfall, er jeg deprimert?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om hvordan man hvet at man er deprimert. Jeg har lenge lurt på om jeg er deprimert og om jeg strenger å søke hjelp. Jeg begynte å ha et veldig dårlig forhold til kroppen halvveis gjennom niende klasse og det har bare blitt værre gjennom sommeren og inn i tiende (jeg tror også jeg har spiseforstyrrelse). Jeg føler meg aldri bra nokk og jeg har begynt å få panikkanfall ukentlig. Jeg sliter også mye med mørke tanker om meg selv og selvmordstanker (ingen planer bare tanker). Tanker som sier jeg ikke fortjener å leve og alle hadde vært bedre uten meg, og at jeg bruker opp bortkasta plass på planeten. Jeg har ikke snakket med noen om disse tankene og følelsene eller om spiseforstyrrelsen. Jeg føler jeg bare kommer til å bruke opp tiden til andre på noe som ikke er viktig. -er det jeg går gjennom seriøst og burde jeg få hjelp eller er det bare en tenårings greie?? Takk for svarene:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit å lese at du har det så vanskelig. Jeg vil derfor at du skal kontakte helsesøster eller fastlegen din slik at du får noen å snakke med. Mange ungdommer har vanskelige tanker og følelser, men det betyr ikke at de skal gå rundt alene med disse tankene. Å snakke om det som er vanskelig kan være til god hjelp og noe du har krav på når du har det vanskelig. 

Når en ungdom sliter med spiseforstyrrelse eller selvmordstanker skal man snakke med helsepersonell. Du vil derfor bli tatt på alvor når du kommer til helsesøster eller fastlegen. Fastlegen din kan viderehenvise deg til BUP og der finnes det helsepersonell som er eksperter på å hjelpe ungdommer som har det vanskelig. Det er ingen som skal gå rundt alene om de tankene du skriver om og du fortjener støtte og hjelp til å komme ut av dette. Selv om ting er kjipt nå så vil du få det bedre.

Om du synes det er vanskelig å si det kan du vise dem det du har skrevet her.

Om du trenger akutt hjelp kan du ringe til Alarmtelefonen for barn og unge. Telefon: 116 111. Her er nettsiden direkte dit: 

www.116111.no/blog/2017/9/27/psykisk-helse-blant-barn-og-unge

 

Jeg legger også ved noen artikler du kan lese. 

 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser