Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig lyst å endre navn.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke om jeg valgte rett emne. Men det er noe som jeg har slitt med å flere år. Og jeg er redd for å skuffe familien min. Men jeg har veldig lyst å endre navn. Jeg har ALDRI vært komfortabel med fornavnet mitt, men jeg er redd for å si det siden det er tanten min sitt mellomnavn. Folk har en tendens til å si feil og jeg synes det er et forferdelig navn. Jeg føler at det er dumt å ville endre et navn mine foreldre ga meg, jeg har ikke en gang hørt noe negativt eller blitt mobbet for det. Eneste grunnen jeg har er at jeg hater det. Jeg har snakket litt med moren min om det, og hun sa at det var et annet navn hun ville gi meg og det er et navn jeg synes passer meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke hva familie og venner vil si hvis jeg plutselig endrer navn. Er det murlig å bare legge det til som et mellomnavn og si at de kan bestemme hva de vil si og jeg kan si at jeg vil helst bruke mellomnavnet som «hovednavn»?(Beklager hvis det er forvirrende) På forhånd takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så bra at du ikke har hørt noe negativt eller blitt mobbet for navnet ditt. En kan ikke noe for hvilket navn man har fått. 
Etter at navneloven åpnet opp for at en kunne bytte fornavn var det en endel som skiftet navn. For noen av de som har kjent en lengst, kan det være vanskelig å huske på det nye navnet, men for de en møter som er nye i ens liv, er det ikke noe problem. 
Hvis du ønsker å bytte navn, kan det kanskje være det aller beste at du beholder det du har nå og legger til det nye navnet som du ønsker? da vil det være rett uansett hvilket navn folk bruker. Det er så fint at dette navnet er det din mor ville gi deg. Da vil din mor lettere kunne bruke det, og navnet har allerede en form for tilhørighet hos både deg og henne. 
Det er du selv som bestemmer om du vil bytte navn. Snakk mer med din mor om dette. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser