Hopp til hovedinnholdet

Min bror dropper skolen, og det blir krangling og dårlig stemning hjemme.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Min storebror (18) og mamma (alenemor) krangler mye hjemme. Broren min møter ikke opp på vgs, og er hjemme og spiller dataspill hele dagen. Han sover og våkner når det passer seg, og kan spille spill hele natten gjennom med vennene sine på telefonsamtale. I dag hadde de en krangel. Mamma har valgt å skru av Wi-Fien når hun ikke er hjemme for at han skal gå på skole. Han kalte mamma for bitch, morrapuler, fuck, dritt, masse banneord på engelsk og sa at han hater henne. Mamma har vært igjennom veldig mye, og hun blir deprimert og psykisk og fysisk sliten av han nå. Er det mulig å kaste han ut? Han går jo teoretisk sett på vgs, har mamma forsørgerplikt da? Vennlig hilsen sliten gutt (17) på vegne av sliten mamma

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Dette skjønner jeg er veldig ugreit - for dere alle tre.

Slik jeg forstår dette, handler kranglingen mellom broren din og deres mor, om at broren din ikke stiller på skolen. Du nevner datapill på natta. Spørsmålet blir om han dropper skolen fordi han ikke sover på natta og dermed ikke kommer seg på skolen? Eller om den egentlige grunnen til å droppe skolen handler om mistrivsel?

Mistrivsel på skolen kan på den ene siden angå det sosiale, om han har venner, om det er sosial angst inne i bildet - og på den andre siden det faglige, at han sliter med selve faget. Jeg vet ikke hva det handler om for hans del.

Nå er broren din 18 år, så han er i bunn og grunn ansvarlig for seg selv. På den andre siden vil en mor ikke kunne la være å bry seg, fordi hun vet at skolegang er viktig. Foreldre har, som du er inne på, forsørgerplikt for sine videregående skoleelever - men går han ikke på skolen, kan man tenke seg at forsørgerplikten frafaller fordi han er over 18 år, og betraktes som voksen. Din mor kan kontakte Nav for å finne mer ut om forsørgelsesplikt. Moren deres kan sette noen betingelser for at broren din forsatt skal få bo hjemme - som at han går på skolen. Dette kan imidlertid bli et dilemma hvis han likevel ikke går på skolen; blir han kastet ut, og i så fall til hva?

Din mor kan kontakte rådgiver på skolen både for å drøfte saken, samt for å få infomasjon om hva som finnes av hjelp. Fylkeskommunene har oppfølgingstjenesten (OT), som det kanskje kan være nyttig å kontakte for råd og veiledning. I tillegg kan muligens PPT for videregående skole være til hjelp. Trolig finnes det også annen hjelp å få, slik at broren din kan lykkes i å fullføre utdanningen. Broren din kan snakke med helsesøster på skolen hvis det er noe han sliter med, som opptar hans tanker og følelser.

Når det gjelder krangling på hjemmebane, kan en god samtale være det broren din og moren deres trenger. Et familievernkontor hjelpe dere med få til en god samtale. Mor din kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere broren dine til en time. Terapeuten vil hjelpe dem med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud. 

Link som hjelper dere med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Jeg legger ved link til en artikkel som kanskje kan være interessant for deg å lese.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning