Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg ganske deprimert, ingen liker meg, ønsker meg en kjæreste.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, litt usikker på hva jeg skal skrive, men skal prøve så godt jeg kan. Følger meg ganske deprimert. Følger at jeg er alene og at ingen liker meg. Hadde jeg hatt en kjæreste hadde det vært ganske annerledes tror jeg, men det har jeg ikke og jeg aner ikke hvordan jeg skal få en. Har prøvd flere ganger å skaffe kjæreste, men har aldri funnet noen som liker meg tilbake. Jeg vet at dette høres veldig smått ut (er også andre ting, men det klarer jeg ikke å beskrive her), og dette er noe jeg ikke klarer å slutte å tenke på, tenker også hele natten uten å få sove. Jeg skjønner helt ikke hvorfor jeg ikke blir likt. Gråter også ganske ofte. Dette er vel teknisk sett ikke et spørsmål, men fint å vite at noen kommer til å lese dette og bry seg litt hvertfall, selvom det høres ut som småtteri. Har ingen andre å snakke med så dette er fint.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du føler deg trist og deprimert om du har alle disse tankene om at du er alene og at ingen liker deg. Det er både vonde og urettferdige tanker, og om de plager deg hele natten, forstår jeg at du gråter og har det vanskelig, og det er slett ikke smått.

Samtidig er det bra at du skriver ned dine tanker og følelser og søker råd om hvordan du kan få det bedre, det er en god begynnelse.

Først og fremst er det viktig å si at det er helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og selvfølelsen påvirkes av hva du sier til deg selv om deg selv.

Men det er mulig å gjøre noe med situasjonen og få hjelp. Vi har laget flere artikler om hvordan en kan hjelpe seg selv ut av depresjonen, som jeg legger ved svaret og anbefaler deg å lese.

Det er nemlig du selv som må gjøre den viktigste jobben. Det vil kanskje gjøre det bedre om du får deg en kjæreste, men samtidig er det slik at det nok er lettere å få seg kjæreste når en har overskudd og har det bra med seg selv. Så kanskje du skal konsentrere deg om å bli glad i deg selv først, så vil du nok, når tiden er inne, møte en spesiell person som også liker deg tilbake.

For mange ganger handler det nemlig om å se sine egen muligheter til å endre sin egen måte å tenke på og innstilling til både seg selv og livet. Og jo fortere du tar tak i vanskene, jo lettere er det å snu situasjonen.

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre. Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en slutter å være sosial fordi en ikke har lyst, eller orker. At en bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen og humøret. Eller at en lar være å oppsøke hjelp, fordi en tenker at det ikke nytter eller at det er flaut.

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, så forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Fortsett heller å gjøre gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det kan være fastlegen din, helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom.

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet og stjele søvnen din. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre når de tunge tankene skaper vansker for deg. 

Det er også viktig at du forteller dine foreldre at du har det så vanskelig for tiden. Foreldre er gode til å trøste og oppmuntre, og det er nok noe du kan trenge nå.

Jeg har også lagt ved noen andre artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Å ikke ha kjæreste

ikke kjæreste (colourbox.com)

For mange er det rett og slett ikke rett å ha kjæreste. Kanskje er det bare ikke rett tidspunkt, kanskje har man ikke tid, eller kanskje man bare liker friheten med å være singel!?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser