Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst og depresjon. Orker ikke mer og har gitt opp.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt med angst og depresjon i over 3 år nå. Har vært innlagt på sykehus i 3 måneder i 2016, for meg hjalp det ingenting. Var borte mesteparten av 8. Klasse, halve 9. Og nå har jeg vært borte flere uker i 10. Jeg kommer meg ikke opp av sengen. Det er umulig. Skolen hjelper så godt de kan og miljøarbeider kommer til meg om morgenen for å få meg med på skolen, men jeg kommer meg ikke opp. Jeg har mistet motet. Jeg orker ikke mer. Sover sånn til langt ut på dagen hver dag. Og føler meg dritt. Jeg klarer ikke spise ordentlig heller. Jeg vil bare ikke mer. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få tilbake livet mitt. Jeg snakker ikke med vennene mine mer heller. Ligger bare hjemme, går aldri ut. Jeg har gitt opp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Takk for at du skriver til oss i ung.no når du har det vanskelig. Vi vil gjerne hjelpe!

Det høres ut som du har det vondt og har hatt det en stund. Når man har hatt det vanskelig i lang tid og de vonde tankene har fått ta stor plass kan en oppleve å få følelse av at alt er håpløst og at ingenting nytter. Men hold ut for det kommer bedre tider- også for deg. Det er viktig å snakke med noen slik en kan få hjelp, støtte og ekstra omsorg.

Vet foreldrene dine hvor vanskelig og tungt du har det nå? Foreldre kan være gode støttespillere når man har det vanskelig. De kan gi ekstra kjærlighet og medfølelse. Kanskje kan de hjelpe slik at det blir lettere å få i seg mat. Søvn, mat og litt aktivitet er viktig når man sliter med angst og depresjon. 

Det er fint å høre at du har god kontakt med skolen din. Kan du snakke med lærer eller miljøarbeider om hvordan du har det? Kanskje kan dere finne ut om det er muligheter for å tilrettelegge på en annen måte?

Går du i psykologisk behandling for plagene dine? Dersom du har en behandler hos psykologisk behandling for barn og unge er det viktig at du forteller akkurat hvordan du har det. Noen ganger kan det ta litt tid for man merker endring eller får tro på at det vil hjelpe, og det er også vanlig at følelsene og tankene rundt det å få hjelp kan svinge litt. God hjelp skal gjøre at man merker en forandring i riktig retning og at man har tro på at det vil bli bedre. Hvis du ikke merker tro på det, kan det være lurt at du snakker med den du har kontakt med om dette. Kanskje kan det hjelpe at du forteller at du ikke merker den forandringen du håper på. Da kan dere finne mer ut av hva som er god hjelp for deg. Noen ganger kan mye bedres hvis man får snakket om det, og noen ganger trenger man kanskje å snakke med en annen om det man strever med. Ikke vær redd for å snakke med andre eller gå til en ny voksen som du kan snakke med. 

Dersom du ønsker snakke med noen anonymt kan du også ringe Mental helse sin telefon 116 123. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg. Jeg har lagt ved en artikkel med oversikt over gode hjelpetjenester.

Jeg sender deg mange gode tanker! Ta godt vare på deg selv og hold ut! Det blir bedre!

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst