Hopp til hovedinnholdet

Jeg bekymrer meg hele tiden og dette går også utover at jeg spiser mindre.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har det veldig vanskelig akkurat nå, og jeg føler at det bare er motgang i livet hele tiden hver eneste dag. Alt går bare imot meg. Selv om jeg er lykkelig og har det bra, så har jeg det samtidig ikke bra med meg selv i det hele tatt. Jeg er en som tenker veldig mye, og bekymrer meg hele tiden for alt mulig som jeg egentlig ikke trenger å bekymre meg over eller å tenke på. Når jeg hele tiden går og bekymrer meg og tenker negativt som, at jeg ikke er god nok, pen nok, flink nok, har ikke nok venner, en i familien min har nettopp fått kreft og er veldig syk, storebroren min og faren min har ingen kontakt lengre, jeg mistet en venn i en ulykke for ikke to år siden engang som jeg savner så utrolig mye hver dag... og mye mer. Har bare ingen å snakke med, hva skal jeg gjøre. Er det farlig for meg å gå hele tiden og ha det sånn? Uten å få hjelp? Av og til begynner jeg bare å gråte, kun fordi jeg tenker på alt dette og bekymrer meg. Dette går også utover at jeg spiser fortiden veldig lite

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som om du har mange strevsomme tanker som trenger hjelp til å snakke om. Noen ganger i livet er det slik at det bare blir for mye vanskelige tanker som kommer på en gang. 

Du trenger en voksen å snakke med. Du må enten gå til helsesøster eller til fastlegen din slik at du kan bli henvist til for eksempel BUP. Der finnes det helsepersonell som er eksperter å snakke med ungdommer som sliter med tankekaos.

Når man først begynner å gruble og tenke mye på det som er vanskelig vil de vanskelige tankene forsterke seg. Det er derfor så viktig å ha noen å snakke med. Å miste en venn i en ulykke er en stor sorg. At den sorgen kommer tilbake slik som du opplever nå kan igjen forsterke andre vanskelige tanker du har. 

Du trenger støtte til å spise nok mat. Mange som har det vanskelig kan miste matlysten og spise mindre. Du må likevel spise fire måltider daglig og i tillegg mellommåltider. Foreldrene dine kan i en periode hjelpe deg med å minne deg på og sette frem mat nå som du har det strevsomt.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese, men vil også at du kontakter helsesøster enten på skolen din eller helsestasjonen for ungdom eller en annen voksenperson som kan støtte deg fremover. Om du synes det er vanskelig å forklare hvordan du har det kan du vise frem det du har skrevet til ung.no. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser