Hopp til hovedinnholdet

Ensom, dårlig selvtillit, sosial angst og ingen venner.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg føler meg ensom og alene hver dag. Jeg har dårlig selvtillit og selvfølelse. Jeg har det ikke noe bra sosialt på skolen. Jeg har ingen jeg klikker med i jentegruppen og jeg føler at de fleste utestenger meg når de snakker til hværandre. Jeg sitter bare og hører på hva de sier, det er ingen som snakker til meg. Jeg hater pauser og når vi har lunsjpause jeg sitter helt alene og ensom på skolen. Det føles helt jævlig og det gjør så ondt. Jeg har sosial angst, NON Verbale Lærevansker og konsentrasjonsvansker. Så jeg har veldig mye jeg sliter meg på skolen også. Men noen ganger føler jeg at verden kanskje er bedre uten meg? Jeg klarer ikke det sosiale!!! Jeg hater at jeg ikke kan være normal å være mere sosial med andre! Jeg hater kroppen min også, fordi jeg har kroppspress. Og jeg hater personligheten min! Hvordan skal jeg klare å leve, når jeg hater meg selv og har det vondt hver eneste dag på ungdommskolen med det sosiale!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så trist at du føler deg ensom, har dårlig selvtillit og at du strever med det sosiale. Du lurer på hvordan du skal klare å leve, når du hater deg selv og har det vondt hver dag. 

Det er mange som mister troen på at ting skal bli bra når man har det vanskelig og ikke ser noe utvei. Det er likevel slik at man vet at behandling og hjelp kan hjelpe og at man kan få det bedre.

Når man er dypt fortvilet og opplever at livet er vondt og vanskelig er det forståelig at du har tanker om bare å gi opp og dø. I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker er en tanke og ønsker om å slippe å streve og slite med tristhet, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får hjelp og støtte, og situasjon blir bedre, vil du også få lyst til å leve. Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring.

Du skriver at du sliter med det sosiale og har sosial angst. Er dette noe du får hjelp for? Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen som eventulet kan hjelpe deg slik at du får den hjelpen du trenger. Jeg vil også anbefale deg å snakke med læreren din. Læreren din kan jobbe med klassemiljøet slik at du kan bli inkludert i klassen. 

Du skriver at du hater kroppen din. Utseende er det lite man selv kan gjøre noen med. Hvordan vi ser ut er nedfelt i arveanlegget vårt. 

Mange ungdommer har perioder hvor de er misfornøyd med utseende sitt eller den de er, i tenårene. Det skjer store endringer i kroppen. Noe som kan være vanskelig å forholde seg til og akseptere. 

Ingen mennesker er perfekte. Hva er det perfekte utseende? Husk at du er en helt unik jente som mange rundt deg setter pris på akkurat slik som du er.

Er det noen i klassen som du kunne tenke deg å bli bedre kjent med? Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

Lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser