Hopp til hovedinnholdet

Når jeg er nede orker jeg ikke skolen. Foreldrene mine tror jeg er lat....

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! For noen uker siden droppa jeg ut av VG1, følte rett og slett at det ble for mye rundt meg på en gang. Jeg har så begynt å gå til oppfølgingstenesten for å ta matematikk, samfunnsfag og kjøkken (ikke karakter i det). Idag skulka jeg kjøkken-timene fordi jeg ikke orka å være der lenger. Pappa fant det ut, og tok fra meg mobilen. Nå har det seg sånn at jeg ikke egt vil gå på kjøkken-greia, men pappa sier at jeg må, ellers får jeg ikke tilbake mobilen. Har han rett til det? De fleste av vennene mine er overbeviste om at jeg er bipolar, med tanke på at jeg går så ekstremt opp og ekstremt ned, har ikke sagt det til til foreldrene mine, og de merker ikke det fordi jeg er ikke så mye med de. Når jeg er veldig nede, klarer jeg ikke å gå på skolen og timene, derfor gikk jeg ikke. Jeg har i tillegg sosial angst, som forsterker seg veldig i perioder der jeg er nedstemt. Da klarer jeg ikke å være nær folk som jeg ikke er 100% trygg på. Foreldrene mine tror jeg bare ikke går fordi jeg er lat

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever og at du har droppet ut av skolen på grunn  av dette.

Først og fremst så trenger vell ikke faren din holde tilbake telefonen din. Det kan være at han gjør det fordi han tenker at det er en konsekvens fordi du skulket.

Jeg syns det høres ut som du bør snakke med foreldrene dine om hvordan du egentlig har det. Du trenger ikke bære på alle tanker og bekymringer helt alene! Ved å holde alt for seg selv så blir det fort misforståelser som f eks at dine foreldre tenker at du er lat mens du egentlig strever veldig med psykiske utfordringer!

Det er viktig at du får hjelp slik at du kan få støtte og hjelp til komme deg gjennom det som er vanskelig.

Mitt beste råd til deg er å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Du kan også snakke med helsesøster på skolen din slik at du kan få hjelp til å mestre sosial angst og til å snakke om humørsvingningene du har. Det trenger ikke bety at du er bipolar! Det er helt normalt at humøret svinger når man er tenåring, det er en del av utviklingen.

Dette kan du snakke med helsesøster om slik at du kan en bedre forståelse av hvorfor du har utfordringer med humør og sosial angst.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som jeg tror vil være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst