Hopp til hovedinnholdet

Sosiale medier får meg til å føle meg stygg, hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Sosiale medier har ødelagt meg som den jeg er. Jeg har det perfekte ideal bilde som jeg aldri kommer til å se ut som. I dag er det kun fokus på kropp og utsendte på sosiale medier. Det er overalt. Det er alltid jenter som er penere enn meg, og det er trist og si men jeg føler meg stygg. Jeg har allerede operert nesen min og trodde jeg ville bli lykkelig, det ble jeg ikke. Selvom jeg hadde komplekser. Jeg fikk bedre selvtillit, men dette var ikke nok. Dette hjalp meg ikke til å bli en gladere person. Jeg føler meg teit som klager over noe slikt fordi det finnes så mye viktigere ting her i verden, enn kropp og utsendte. Ofte sammenligner jeg meg selv med folk som gjør det bedre enn meg på skolen, og i idrett. Jeg vil bare lære hvordan jeg kan bli fornøyd og slutte og bry meg om alle andre. Jeg har prøvd å slette Instagram fordi det går utover studier, men jeg har bare lastet den ned igjen. Hvordan kan jeg unngå sosiale medier? Hvordan kan jeg endre tankegangen min og bli en gladperson

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig og er lei deg, om du har disse plagsomme tankene om at du er stygg og sammenligner deg med andre som du mener er finere enn deg. Slike tankespor er både vonde og plagsomme.

Mange unge opplever at det er vanskelig å forholde seg til sosiale medier på en sunn og reflektert måte. Les mer om dette i artikkelen jeg legger ved.

Det bra at du ser at dette er negative tanker som du vet ikke er sannheten, men som får deg til å føle deg trist og lei. Og at det vil hjelpe om du klarer å endre tankegangen din. 

Ofte kan det hjelpe å få et litt mer avslappet forhold til sine tanker. Ikke bli så opptatt av at de er sanne eller viktige. Tanker er bare tanker og det er ikke viktig hva du tenker, men hvor mye tid du velger å bruke på tankene og hvor mye oppmerksomhet du gir dem.

Med andre ord "gi litt blaffen" i tankene, for mye av våre tanker er søppeltanker. La de komme og la de gå igjen. Ikke kjemp mot dem, men la de passere uten at du gir dem for mye oppmerksomhet. Les mer om dette i denne artikkelen.

Det kan i tillegg, være til god hjelp å gjøre noe annet enn å være på sosiale medier, som å snakke med noen, høre på musikk, være fysisk aktiv, begynne med en hobby, lese en bok, eller gjøre andre hyggelige ting sammen med de du vet er glad i deg. Noen har stor nytte av å forsøke teknikken "mindfullness", søk dette opp på nettet og øv deg på noen enkle øvelser.

Når du oppdager at du  er inne i en unyttig tankerekke med de temaer som du beskriver, og får lyst til å sette deg ned å dvele ved de negative tankene ved å sjekke ut instagram, kan det være lurt å stoppe litt opp og be seg selv skifte tankespor. Fortell deg selv at de tankene du har nå, hverken er nyttige eller hjelpsomme for deg. 

Det er også slik at når en sier slike urettferdige og unyttige tanker høyt til en annen person, mister de ofte mye av sin kraft. Derfor hjelper det å snakke med noen når en har mange vanskelige tanker og følelser.

Så snakk med noen voksne som du stoler på. Det kan være foreldrene dine eller helsesøster på helsestasjon for ungdom. Da kan du få hjelp til å sortere litt i tankene og finne gode tanker å erstatte de negative tankene med. Nemlig at du er god nok som den du er. Og at du faktisk vet at det er mange som er glad i deg.

Å skulle snu sin måte å tenke på om seg selv og andre, kan ta litt tid. Vær tålmodig med deg selv og de rundt deg og forsøk å unngå å se etter bevis på at den negative måten du tenker på stemmer med virkeligheten, ved å bruke tid på sosiale medier.  

Ellers har jeg lagt ved noen andre artikler som jeg mener du kan ha nytte av.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Det "perfekte liv" på sosiale medier

Tre ungdommer på snowboard (colourbox.com)

Livet på sosiale medier speiler ikke alltid virkeligheten. På nettet kan man være hvem man vil, og velge hva man vil at andre skal se. Hvem er du på nettet?

Av ungdomsredaksjonen

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse