Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli et bedre menneske?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. I land tid har jeg hatt et utrolig stort ønske om å bli en bedre person. Jeg har hatt et ønske om å ikke snakke om meg selv og bli bedre på å lytte til andre osv. Dessverre er det slik at jeg glemmer det ganske fort i hverdagen og blir kjempelei meg når jeg innser hvordan det har vært den dagen, ved at jeg fek har vært irriterende eller slitsom. Jeg vet hva jeg gjør feil, men klarer ikke å huske på det når jeg er på skolen osv. Har dere noen tips til hvordan jeg kan oftere tenke på dette. Har prøvd fek å ha bakgrunn av noe som skal minne meg på det, men vender meg til bakgrunnen ganske fort.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 16 år!

Det å ønske å bli en enda bedre person enn det man allerede er er en god ting. Men husk, det betyr ikke at man ikke er god nok som man er, og betyr IKKE at man alltid må gjør det som er riktig. 

Du har allerede kommet langt ved at du har et ønske om å lytte mer til andre, og å gi andre plass. For at vi skal engasjere oss i det andre sier, og lytte må vi være oppmerksomme på de vi er sammen med. Når vi blir veldig opptatt av hva vi sier, hvor mye vi sier, hvordan vi sier ting osv. har vi ikke nok oppmerksomhet igjen til de vi faktisk ønsker å lytte til. Hjernen klarer dessverre dårlig å være på to steder på en gang.

En annen ting er, hjernen vår klarer dårlig å glemme det vi aktivt prøver å glemme - da må man liksom tenke på det man ønsker å glemme. Sånn er det litt med ting vi gjør også. Tenker vi mye på noe vi ikke ønsker å gjøre, blir det nesten vanskeligere å slutte med det. Da kan det være lurt å snu det opp ned - tenke mer på det vi ønsker å gjøre, og legge merke til når vi får det til. 

Mitt råd til deg er derfor, prøv å tenk mer på det du ønsker å gjøre, og legg merke til når du får til å lytte og å gi andre plass. Og, det kan være nyttig å bruke mindre tid på å tenke gjennom alle tingene du ikke burde gjort. Dersom det er vanskelig, kan du f.eks. planlegge litt - hvis du skal møte noen, tenkt litt på hva du ønsker å spørre personen om som kan være interessant å høre om. Det er mye lettere å lytte, når vi skal lytte til noe engasjerende, lærerikt, morsomt eller spennende som andre forteller. 

 

 

Lykker til, og tusen takk for at du skriver til oss på ung.no. Husk, det er god plass til oss alle, også til deg!

Vennlig hilsen 

Psykologen i ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Forbilder - hvordan påvirker de?

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Ungdom er omringet av kjendiser med "perfekt" utseende og bloggere med "perfekte" liv. Ved å vise bilder av idealmennesker gir media og sosiale medier oss et bilde av hvordan man "burde være", hva som er inn og hva som er ut. Hvordan påvirkes vi?

Av ungdomsredaksjonen

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag