Hopp til hovedinnholdet

Selv om jeg har det veldig bra tenker jeg av og til at jeg har lyst til dø.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har det bra i klassen, har alltid noen å henge med på fritiden, gjør det greit på skolen, og familien min er støttende og kjempesnill. Likevel har jeg noen ganger lyst til å dø. Jeg er ikke redd for at jeg kommer til å drepe meg selv, men jeg blir litt redd når jeg noen gang tenker at hvis jeg fikk en beskjed om at jeg kom til å dø så hadde jeg ikke blitt lei meg. Disse tankene begynte for ca. 1-2 måneder siden, og minner meg om da jeg var 13-14 og hadde angst og depresjon. Jeg skjønner bare ikke hvorfor det skjer, fordi jeg ble kvitt det når jeg var 15-16, og har det jo bedre enn mange andre. Er en kjempeglad person generelt, så er bare veldig forvirrende når jeg plutselig får lyst til å dø. Har ei venninne som føler det samme, men når vi snakker om det er det alltid litt tullete og på en morsom måte selv om begge er klar over at begge er seriøse. Vil helst ikke snakke med andre venner eller familie om dette. Noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no!

Det er nok ikke helt uvanlig å ha slike tanker i løpet av livet, selv om man ikke har konkrete planer om å skulle dø.

Det er bra at du ikke har tanker om å drepe deg selv. Likevel kan jeg skjønne at du opplever det merkelig og blir litt redd, når du av og til kjenner på at du har lyst til å dø.

Spesielt er det vanskelig og forvirrende for deg å forstå dine egne tanker om å skulle dø, når du opplever å ha det så bra både på skolen, med venner og i familien din. Det er helt naturlig at det da gir lite mening å få slike tanker.

Har du tenkt over om det har vært mye stress og forpliktelser den senere tid og at det kan ha vært lite av koselige ting. Vi har alle behov for en del seriøsitet i livet, samtidig som vi trenger humor, varme og omsorg. Å gjøre koselige ting sammen med familien og med venner, gir livet mening. Det er derfor viktig å fylle livet sitt med slike ting for å få balanse i livet.

Du har ingen ønsker om å snakke med venner og familie om tankene dine. Om disse tankene ikke avtar fremover og tar mye fokus, kan det likevel være lurt av deg å snakke med noen, for at du skal kunne forstå deg selv bedre.

Jeg vil da anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen. Hun har taushetsplikt og der kan du snakke litt fritt om dette, uten å føle at du skremmer familien din unødig.

Jeg legger ved et par artikler du også kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser