Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bli undervektig igjen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg har slitt med spise forstyrrelser d siste året, å vært alvorlig undervektig. Jeg ble lagt inn på sykehus og gikk opp i vekt. For ca.3 uker siden stoppet jeg å spise på skolen. Jeg liker jo ikke p spise så det er jo flott, å jeg trodde jeg hadde alt under kontroll. Så snakket jeg med enn venn og fikk liksm nytt syn på alt, så jeg tenkte jeg skulle starte å spise lunsjen igjen på skolen, men d klarer jeg altså ikke. Jeg veier meg en gang i uka på BUP, men jeg drikker ekstremt mye vann før og er redd for at de skal se at jeg bynner å å ned i vekt igjen. Foreldrene mine spørr jo om alt går bra og prøver å hjelpe meg, men jeg kan ikke hjelpe dem med det så jeg sitter jo bare å lyger. Jeg har lyst til å bli undervektig igjen å ingen skjønner d. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres vanskelig ut for deg og jeg blir bekymret for deg!

Det er viktig at du forteller de rundt deg - foreldrene dine og BUP - at du har tanker og ønsker om å gå ned i vekt og bli undervektig igjen. De må vite om dette, slik at du kan få den hjelpen som du trenger nå. 

Det er farlig å være undervektig og det skjer også en god del endringer i personligheten når en går kraftig ned i vekt og blir undervektig. Derfor er det viktig at du sier fra nå. Fortell om at du har drukket vann før veiing og at du skipper lunsjen for å gå ned i vekt. Du er ikke alene om å gjøre dette her, det er kjente fenomener som oppstår når spiseforstyrrelsen fortsatt har mye kraft og kontroll over kropp og hode. BUP vil hjelpe og støtte deg, men det er viktig at du er ærlig med deg selv og tar imot hjelpen du får. Jeg forstår at det kanskje føles vanskelig å si fra, men det er altså veldig viktig at de som forsøker å hjelpe deg til å bli frisk får vite om hvordan det er for deg nå.

Mat er din medisin nå, parallelt med gode støttesamtaler der du føler deg forstått, sett og hørt. Du anbefales å følge kostlisten din, spise til alle måltider, og snakke med de rundt deg om hvor vanskelig det føles. Det er veien til å bli frisk, og jeg ber deg om å følge den. Jeg tror på at du kan få det til!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser