Hopp til hovedinnholdet

Har hatt lyst til å drepe meg selv i 8 år, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt lyst til å drepe meg selv i 8 år nå, og det er veldig vanskelig og fortelle til noen. Den eneste som vet om det lille søstera min og hun er for ung til å skjønne det. Hva skal jeg gjøre egentlig?

Besvart 16.11.2018 14:32
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for spørsmålet ditt, så fint at du tar kontakt med oss i ung.no nå.

Det høres ut som du har hatt det vanskelig lenge siden du har tenkt på å ta ditt eget liv i 8 år. Du skriver ikke noe om hvorfor du har det slik eller hva det er som er vanskelig. 

Du må snakke med noen voksne om dette. Som du sier selv så er din søster for ung til å kunne hjelpe eller kunne ta ansvar. Du er selv et barn når du er 15 år og det er foreldre og helsepersonell som kan hjelpe deg med hvordan du har det. 

Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å fortelle til noen hvordan du har det - dette er noe som de fleste som har det vanskelig vil kjenne igjen. Som oftest så er det nok verst å grue seg og ikke like vanskelig når man først begynner å sette ord på hvordan man har det. Du har jo allerede begynt å sette ord på hvordan du har det ettersom du har skrevet til ung.no. Husk også på at de som er helsepersonell er vant til å ha slike samtaler hver dag. Vi som er psykologer eller ellers jobber med mennesker i vanskelige perioder er vant til å snakke om både selvmordstanker og andre vanskelige tanker. Så jeg tror at de som du kontaker vil kunne hjelpe deg med å sette ord på det som du strever med.

Jeg har flere tips til hvor du kan ta kontakt:

Snakk med helsesøster  på skolen

Snakk med Helsestasjon for ungdom

Snakk med fastlegen din

Snakk med foreldrene dine

Dersom du synes det er vanskelig å starte samalen kan du vise dette spørsmålet som du har sendt til ung.no til dem eller du kan skrive ned på en lapp hva du tenker på og så vise den. 

Dersom du ønsker å snakke med noen voksne over tlf/chat kan du skrive/ringe til Kors på halsen for hjelp.

Det viktigste er at du (og søsteren din) ikke blir sittende alene med dette. Jeg er helt sikker på at det finnes en løsning for deg som gjør at du får det mye bedre. Uansett hvordan du har det nå så kommer ikke det til å vare for evig - ingen følelser og tanker varer for alltid og det finnes alltid hjelp å få!

Ønsker deg masse lykke til og sender deg en god klem. Du kan skrive til ung.no når som helst igjen dersom du trenger det.  

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser