Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen råd mot dårlig selvtillit?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler at selvtilliten min bare blir dårligere og dårligere. Jeg går i 3. Klasse på VGs, og da jeg begynte i 1 hadde jeg egentlig ganske god selvtillit, men det har bare gått nedover. Jeg ble aldri en del av det sosiale festmiljøet på skolen, og det føles så kjipt. Når jeg er ute med vennene mine nå så har jeg det ikke så gøy heller, og gutter virker så lite interessert i meg. Selv om det er teit tar det også på selvtilliten, for jeg har aldri hooket noen før heller. Det begynner å påvirke meg i større grad og jeg føler meg mindre som en del av fellesskapet i vennegjengen. Har dere noen råd? Mvh jente 18

Besvart 30.11.2018 18:32
 

Svar
Hei jente 18 år.

Du forteller at du føler at selvtilliten din blir dårligere og dårligere, og du føler deg utenfor i vennegjengen. Du ønsker noen råd, og det skal jeg prøve å hjelpe deg med.

Du føler at du ikke er en del av det sosiale festmiljøet på skolen din, og du har det ikke så gøy når du er sammen med venner. I tillegg føler du liten interesse fra gutter. Jeg skjønner godt at dette påvirker selvtilliten din og hvordan du har det.

Dette kan være svært destruktivt og sette begrensninger for deg. Mange tunge på din alderror de ikke er "gode nok og føler det på samme måte som deg.

Det finnes heldigvis måter å få bedre selvtillit på. Kan du prøve å sette deg ned og tenke gjennom hvorfor du har dårlig selvtillit? Bli bevisst på årsaken bak. Det blir lettere å få bedre selvtillit om man vet hva man skal jobbe med - da har du kommet langt på vei mot å få det bedre.

Prøv å utfordre deg selv og press dine grenser. Det kan være vanskelig og skummelt å gå ut av komfortsonen, men utfallet kan være fantastisk og gi bedre selvtillit hvis du gjør en innsats. Kanskje oppdager du at det ikke var så farlig som du hadde trodd? Istedet for å tenke "hva er det verste som kan skje?" bør du tenke "hva er det beste som kan skje?"

Det er lett å tenke "hadde jeg bare vært sånn" eller "hadde jeg sett sånn ut" - men dette er en tankegang du bør unngå om du vil ha bedre selvtillit. Du skal ikke gi slipp på den du er på veien mot et bedre selvbilde. Poenget er å bli fornøyd med den du faktisk er. Ofte er det bagateller som gir oss mennesker dårlig selvtillit - ting som vi kun ser selv, som ingen andre bryr seg om.

Det kan være alt fra at du ikke liker kroppsfiguren sin til at du har kviser. Dette blir fort altoppslukende, og du tenker mye mer på det enn nødvendig. Lær deg å elske det som gjør deg til nettopp deg, det vil automatisk føre til bedre selvtillit for deg. Tenk hvor kjedelig verden hadde vært om vi alle var like. Du er unik, og det er grunn nok til å ha bedre selvtillit!

For å få bedre selvtillit bør du behandle deg selv som en god venn eller venninne. Vær flink med å gi deg selv ros for det du gjør bra. Ikke si ting til deg selv som du ikke ville sagt til en venn, for da ville han/hun blitt såret. Selvtillit handler mye om hvordan du snakker til deg selv på. Bedre selvsnakk gir bedre selvtillit!

Ikke la selvtilliten din sette begrensinger for deg - ta disse rådene til hjelp og få bedre selvtillit.

Du kan gjerne snakke med en voksen du stoler på om hvordan du har det, som for eksempel helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Foreldrene dine kan også være en ressurs. Jeg legger ved en artikkel om hvorfor det hjelper å snakke med noen nedenfor, samt en artikkel om selvtillit og selvbilde. Håper du tar deg tid til å lese dem.

Håper dette var til hjelp for deg og lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser