Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å snakke med BUP. Hvordan blir jeg henvist til BUP?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har lyst å snakke med BUP. Jeg sliter med et par ting og ønsker å ha noen å snakke med. Vennene og foreldrene mine blir ikke aktuelt siden det er ting med dem som jeg sliter med også. Men hvordan blir jeg henvist til BUP? Har hørt at det går ant via helsesøster og fastlege. Jeg har ikke lyst å gjøre det via fastlege fordi da kan mamma finne ut av det. Jeg er også redd for at hvis jeg går til helsesøster vil folk spørre hvorfor. Dette vil jeg helst holde for meg selv. Kan jeg få timer hos BUP via helsestasjonen for ungdom? Har snakket med BUP før i tiden.

Besvart 02.12.2018 13:44
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så bra at du ønsker hjelp. 

I og med at du har snakket med BUP tidligere, kan du ta kontakt med de og høre om det er mulig at du kan få en ny time på grunnlag av den forrige henvisningen dit. 

Det er som oftest fastlege som henviser til BUP. Noen helsestasjoner for ungdom har psykolog som kan henvise til BUP.

Helsesøster kan ikke henvise til BUP, men helsesøster kan skrive et vedlegg til legens eller psykologens henvisning. 

Hvis du går til helsesøster eller helsestasjon for ungdom er det ingen som har noe med hvorfor du går dit. Hvis noen spør, kan du si at de ikke har noe med det, eller du kan si at du trenger bind eller tamponger eller noe annet. 

Snakk med helsepersonell! Du har rett til god hjelp!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser