Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med angst og depresjon og har mye fravær...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går til BUP for depresjon og angst. Jeg har svært mye fravær og dårlige karakterer, selv om jeg tror jeg kunne ha gjort det mye bedre om jeg ikke sleit med psyken. Det jeg lurer på er om det går ann å bli kvitt fraværet eller eventuelt få tilpasninger..? Tenker da f.eks. på BUP eller andre ting som kan hjelpe.

Besvart 09.12.2018 12:38
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at det blir mye fravær fra skolen når du sliter med angst og depresjon. Så fint at du går på BUP og får hjelp med plagene dine! 

Det som er viktig er at BUP samarbeider med skolen. Når du har utfordringer har du krav på tilrettelagt opplæring. Dette kan bestå i alt fra kortere dager, assistent og grupperom, til hjemmeundervisning. Man kan ikke fjerne fraværet, men om man har legeerklæring vil fraværet være gyldig. 

Når det gjelder fravær, er det sånn at uansett om fraværet er gyldig eller ikke, må du være tilstede nok i timene til at lærer får vurderingsgrunnlag på deg for at du skal kunne få karakter. Om du er så dårlig at dette ikke er mulig, kan man få fritak fra vurdering. Da vil man ikke få karakterer i faget. Når man skal søke seg videre til videregående skole er det mulig å søke på særskilt grunnlag slik at ikke karakterene har noe å si. 

For å få til dette må man sørge for at skolen vet hvordan du har det. Alle du har rundt deg må samarbeide. Det vil si foreldre, lege, BUP og skole. Du har krav på at det opprettes en ansvarsgruppe rundt deg som sørger for at du fungerer best mulig både på skolen og hjemme, og at du får muligheten til å nå dine mål som alle andre på tross av sykdommen din :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser? Eller kanskje du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra – Du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Individuell plan

Jente tenker (colourbox.com)

Har du behov for langvarige og koordinerte tjenester fra flere instanser, kan du ha rett til en individuell plan. Du kan selv be om dette, men både kommunen og helseforetaket har plikt til å ta initiativ til å lage en individuell plan. Hvis du vil skal du få mulighet til å delta aktivt i utarbeidelsen av planen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst