Hopp til hovedinnholdet

Har en lillebror som liker jenteting, er det bare en fase?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en lillebror på 12 år som liker jenteting. Han spør meg stadig vekk om å få låne tingene mine, for eksempel veska mi, og han snakker hele tiden om hvor godt jenteparfymer lukter. Han er også "overopptatt" av utseende sitt blant annet hvor "blek" han er, hudpleie og hår. Han har ikke så mange guttevenner og er mest med jenter. Så mitt og mamma sitt spørsmål er hva betyr dette? Er det bare en fase han går gjennom eller er det noe større? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Så fint du tar kontakt og deler det dere lurer på!

Når det kommer til hvordan vi uttrykker kjønn, så finnes det et veldig stort mangfold. Dessverre er det ikke alle som vet om dette. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere "riktige" enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, mens andre er mere uvanlige.

Du skriver at lillebroren din bryter med kjønnsnormene ved at han liker det som samfunnet betegner som "jenteting". Det at han liker å låne de tingene som du liker er jo like fint som noe annet, det viktigste er jo at han kan få være seg selv på den måten som kjennes riktig ut for seg. Gutter kan jo også like vesker, samt være opptatt av hudpleie og hår.

Det er ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis jente eller gutt. Det er heller ikke slik at man må gå i spesielle klær eller uttrykke seg på en spesiell måte selv om man opplever å være jente, gutt, begge - eller ingen av delene.

Det som kan være krevende når man bryter normene rundt kjønn, er at man risikerer å få mange reaksjoner fordi man ikke uttrykker deg på den måten som er mest "vanlig" eller slik normene har "bestemt". Derfor kan det være viktig å støtte broren din på at han kan få være seg selv på den måten som kjennes riktig ut for seg. Dette er jo det viktigste for alle oss mennesker!

Om broren din kommer til å like de samme tingene når han blir eldre er umulig å svare på. Dette fordi vår kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk er noe som kan endre seg over tid.

Vil også  anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en brosjyre skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. Her kan du få noen nye tanker knyttet til dette med kjønn. 

Dere kan også ta kontakt med Ichatten.no for flere innspill.

Håper svaret ga mening, ønsker dere lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet