Hopp til hovedinnholdet

Hvordan spørre venninnen min om hun er lesbisk?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror venninna mi er lespe. Har ikke no mot det, men jeg tror hun liker meg.. eller en annen jente. Hun holder meg alltid i hånda jeg pørver å trekke unda men gjør det veldig rolig, men det går foresatt ikke. Hun holder rundt meg og rører over rumpa mi. Idag spurte venninne av meg rett ut ( jeg og venninna mi har ikke snakka om det, hun sa det bare helt plutselig. Men da betyr da at fler også tror det. Snakka ikke med henne om det etter heller.) hun sa hvorfor rører du alltid på folk og holder rundt dem er du lespe. Hun sa nei jeg er ikke lespe. Hva skal jeg gjøre? Liker ikke at hun tar på meg, men samtidelig vil jeg ikke snakke med henne om det for da er jeg bare frekk. Tenk om henne ikke mener å røre over rumpa mi, og tenk hun liker bare å holde andres hender selvom det er ubehagelig for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg syns det er fint at du har lyst til å finne en god måte å spørre din venninne på om hun er lesbisk, det viser at du bryr deg om henne og hennes følelser, at du ikke bare "buser ut" med spørsmålet for å stille din egen nysgjerrighet. Jeg leser av spørsmålet ditt at det egentlig er flere ting du har lyst til: både finne ut av om hun er lesbisk OG si ifra til henne om dine grenser og at du ikke liker å f.eks bli tatt på rumpa. Begge disse tingene er viktig at du får snakket med henne om, tenker jeg. Aller mest det siste.

Du kommer med mange gode tanker i spørsmålet ditt! Tenk om hun ikke mener noe med å ta meg på rumpa, skriver du, og at det bare er ubehagelig for meg? Dette er en viktig refleksjon. Du kan ikke vite hvorfor hun gjør som hun gjør. Det er ikke sikkert hun er lesbisk selv om hun liker å være fysisk nær dere andre venninnene. Du kan ikke instruere din venninne i hvordan hun skal oppføre seg. Men du kan gjøre noe annet, veldig viktig - nemlig å si ifra hvordan du opplever hennes væremåte, og sette dine egne grenser for hva du vil at hun skal gjøre/ikke gjøre med deg. Det har du all rett til og som venninne bør hun respektere dine grenser.

Så det første jeg syns du bør gjøre er å si det akkurat som det er for deg. F.eks kan du si noe slikt: "Jeg har merket at du ofte kommer og tar meg i hånden, holder rundt meg eller tar meg på rumpa. Du mener helt sikkert ikke noe galt med og det er hyggelig at du vil være sammen med meg. Men jeg kjenner at jeg syns det er ubehagelig. Jeg vil gjerne være venninnen din men jeg vil helst at du slutter med å være så nær meg fysisk hele tiden. Er det OK for deg?"

Du trenger ikke si det med akkurat disse ordene, dette er bare et eksempel. Men jeg håper du skjønner poenget mitt: du kan si noe om din opplevelse uten å kritisere det hun gjør. Da er du ikke frekk mener jeg. Du bare setter grenser for deg selv og det er viktig å gjøre. Hva tror du? Kunne du fått til å si noe slikt til din venninne?

Hvis du tør å snakke med henne på denne måten kan det hende at det vil bli naturlig for dere å etterpå snakke om det å være lesbisk. Du trenger kanskje ikke spørre rett ut om hun er det, men du kan gjøre det trygt for henne å si det hvis hun vil. Du kan si at du er like glad i henne som venninne uansett og at du syns det er helt greit å være lesbisk/bifil/homofil, etc. Da vil hun trolig si det når hun selv er klar - hvis hun er det. Husk at det kan like gjerne hende venninnen din ikke er lesbisk - eller at hun ikke vet helt ennå hva hun føler eller hvem hun kan komme til å bli tiltrukket av. Det er vanlig å prøve ut forskjellige måter å være på i ungdomstida. Dette betyr at mange også utforsker seksualiteten og den seksuelle identiteten sin uten å bestemme seg for noe. Noen blir tiltrukket av personer av samme kjønn, mens andre kan oppleve disse følelsene i møte med alle kjønn. Her fins det ingen fasit. Når man er 13 år kan det hende man ikke har kjent seg ordentlig forelsket eller tiltrukket av noen ennå. Kanskje kommer slike tanker og følelser senere. Alle muligheter er med andre ord åpne her! Jo tryggere dere er på hverandre, jo mer kan dere snakke om dette og utforske det sammen - som venner! Det er fint og viktig å ha noen man er trygg på å snakke om slike ting med. 

Jeg syns det er flott at du er opptatt av å snakke med din venninne om et slikt tema på en god måte. Det viser at du bryr deg om hennes følelser og at du er villig til å snakke om vanskelige ting. Fortsett slik!

Vi har skrevet et par bra artikler om temaet du tar opp her. Jeg legger dem ved under svaret mitt. Les dem før du prater med din venninne så har du litt mer inspirasjon, og kanskje blir det lettere for deg å snakke. Det viktigste er at du tør å si noe fremfor å late som ingenting. 

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Vennen min er forelsket i meg

Jente tenker (colourbox.com)

En dag, kanskje helt ut av det blå, kan det være at en god venn forteller deg at han/hun/hen er forelsket i deg! Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv