Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med selvbildet, har gjort det så lenge jeg kan huske

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter veldig med selvbildet, har gjort det så lenge jeg kan huske. Nå har jeg faktisk kjæreste, men jeg tørr ikke pule han, bare fordi jeg ikke vil han skal se at jeg er feit. Hvordan kan jeg «faktisk» fått gått ned til at jeg føler meg komfortabel nok?

Besvart 13.12.2018 16:32
 

Svar
Hei jente 14 år.

Så bra at du søker hjelp. 

I stedet for å tenke at du skal blir komfortabel ovenfor kjæresten slik at du kan ha seksualitet, er det kanskje bedre å tenke at du skal bli komfortabel med deg selv, uavhengig av andre? 

Ungdom i dag kan oppleve et stort press på kropp og utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 
Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 

Du kan snakke med helsesøster om dette. Dere kan se på det du har skrevet (utskrift/skjermbilde), eventuelt svaret her og artiklene sammen. Sett deg delmål, og jobb strukturert med hvordan du tenker. Det er sånn at tanker kommer før følelsene. Det du tenker vil altså påvirke hvordan du føler om deg selv. Med en gang du begynner å fremheve det som er bra og fint med deg selv, vil du tenke mer positivt og snillere om deg selv.  

Uavhengig av kroppen, kan du kanskje tenke gjennom om du er klar tankemessig til å ha seksualitet med en annen person? Les deg opp på hva som er lurt å tenke gjennom før man har seksualitet med en annen. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser