Hopp til hovedinnholdet

Har jeg angst, eller er det bare stress?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung, jeg lurte på ett spørsmål her. Jeg føler en klump i magen nesten vær eneste dag. Jeg har en kjæreste som jeg krangler med iblant da blir jeg lett på gråten, god familie. Men foreldrene mine kan også krangle. Men de går ikke inn på meg, fordi det er ikke ofte. greit liv generelt. Men jeg tenker mye, men det er normalt føler Jeg «stresser» på en måte. Når de er ingenting å stresse over. Bare jeg ligger i sengen roling kan jeg kjenne den. som en ond, vondt følelse. Jeg kjenner klumpen donker å donker i magen. Den plager meg veldig mye. Har aldri hatt det før heller, har hatt d i 1 mnd nå. Den gjør også att jeg ikke trenger å få i meg like mat som før, jeg føler på en måte den klumpen dekker over litt av mat behovet. Viss jeg ligger med øynene lukket i 20-30 min helt alene, kan jeg puste «klumpen» «stresset» «vondte følesen» bort. Men jeg lurer på hva dere kan tenke dette er?. Er det angst isåfall hvilken type? eller bare stress? eller bare att jeg tenker mye? Håper å få svar!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette hørtes plagsomt ut. Det er ikke meningen at du skal gå rundt å ha det slik. Heldigvis finnes det hjelp man kan få. Jeg kan ikke si noe sikkert om hva som feiler deg. Men jeg tenker at det er viktig at du får sjekket ut dette, slik at du kan få rett type hjelp. Har du snakket med foreldrene dine om at du har det slik? Jeg anbefaler deg å gjøre det. Det er lurt å ha noen som vet hvordan man har det og som man kan si fra til, når det dukker opp. Det kan hjelpe å få støtte fra andre. Det er også en mulighet å snakke med helsesøster på skolen. Helsesøstre har ofte mye erfaring med å snakke med ungdommer som har liknende problemer som deg. 

Det er veldig viktig at du ikke unngår måltider. Når kroppen får for lite mat over tid, kan vonde tanker og følelser komme mer frem og bli mer slitsomme. Det kan gjøre klumpen i magen enda mer strevsom. Derfor må du spise selv om du ikke har den samme sultfølelsen akkurat nå. 

Jeg synes du er dyktig som har funnet en egen teknikk for å dempe klumpen. Det finnes kanskje flere metoder du kan bruke. Dette kan du få mer hjelp til når du søker hjelp. 

Jeg legger også ved noen artikler som kan være relevante for deg.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser