Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få forklart at jeg er deprimert til psykolog?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på snart 14 år, og er ganske sikker på at jeg er deprimert og har angst. Det startet for ca. 3 år siden, og jeg sa hvertfall ikke fra til noen om det, fordi det ikke var så ille da. Jeg var bare litt trist, og det var ikke så ofte, så jeg tenkte det gikk greit. Det ble bare verre og verre, og i januar eller februar i år ble det veldig ille. Hver dag når jeg kom hjem fra skolen gråt jeg, fordi jeg var så sliten av alt. Jeg var trist og tom hele tiden, og ville bare dø. Det er bittellitt bedre nå, men jeg tenker allikevel at jeg vil dø, hver dag. Jeg føler ikke at jeg lever livet for min egen skyld, men fordi hvis jeg hadde tatt selvmord hadde jeg gjort familien min og vennene mine triste. Jeg tror jeg trenger å snakke med en psykolog, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt at jeg er deprimert. Jeg har prøvd, men jeg klarer det ikke. Det virker ikke som om det er noe galt nemlig. Jeg har veldig gode venner og får veldig gode karakterer, så alt virker fint.

Besvart 19.12.2018 14:08
 

Svar
Hei jente 13 år!

Det høres ut som du har det vondt og vanskelig, men det er veldig bra at du vil ta tak i problemene og oppsøke psykolog. Det å føle seg tom, trist og sliten kan være symptomer på depresjon. Mange kjenner også på ønske om å ville dø, men ofte er dette et ønske om å slippe å ha det vondt lenger. Jeg støtter deg 100% i å søke hjelp og det finnes veldig god hjelp å få. 

1. Snakk med noen

Jeg vet det er vanskelig, men det er veldig viktig at du snakker om hvordan du har det. Kan du snakke med foreldrene dine? Eller har du en annen voksenperson som du har tillit til? Siden du er 13 år må foreldrene dine være med å godkjenne at du får henvisning til psykolog. De kan hjelpe deg bestille time hos fastlege som kan sende henvisning til Psykologisk behandling. Helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom kan også hjelpe. De har god kompetanse og kan også hjelpe hvis du synes det er vanskelig å ta opp med foreldre.

2. Hva skal jeg si?

Du forklarer veldig godt hvordan du har det i denne meldingen. Det viktigste er at du forsøker å være så ærlig som mulig. Selv om det ser ut som alt er bra er det dine følelser på innsiden som er viktig. Det at du føler deg sliten, tom og trist er viktig. Og det er veldig viktig at du forteller at du kan ønske å dø og føler at du kun lever fordi du ikke vil at familie og venner skal bli lei seg. Om du synes det er vanskelig å si det kan du kanskje skrive? Meldingen du har skrevet til oss forklarer veldig godt. Kanskje kan du vise denne?

3. Psykologisk førstehjelp

Jeg har lagt ved noen artikler du kan lese. Det er viktig du er snill med deg selv også. Når vi strever psykisk er det viktig at en prioriterer litt egenpleie. Nok søvn, næring og aktivitet er viktig. Videre kan en jobbe med å takle vanskelige tanker og følelser. Når de vonde tankene får stor plass er det ikke mye plass til de gode. Ved å bruke hjelpehånden kan vi trene på å endre tankemønstre. 

Om du skulle trenge å snakke med noen anonymt kan du ta kontakt med Mental helse hjelpetelefon 116 123 eller Kors på halsen 800 333 21. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg.

Ta godt vare på deg selv. Det kommer bedre dager. Jeg sender deg mange gode tanker og klemmer.  

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser