Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vokst opp med lite venner

Jente 15 år
 

Spørsmål

Oki æ veit itj om here e alvorlig for dåkk men for mæ e d det. Æ har vyksy opp med jævli lite venna æ hang mest med søskenbarna mine å lillebroren min. Når æ begynt på skola i første hadd æ ingen å vær med, så æ begynt æ heng med søskenbarne mit som e to år eldre å no har vi ingen kontakt for hanj har prøvd sæ på mæ(saken e sakt fra te alj). Når æ begynt i andre starta broren min på skola da vart det at æ hang med hanj. Å når ingen av dæm vila heng med mæ gjekk æ alein rundt på skolegårn. 4-5 kom det ei ny jente på skola vart bestevanna æ hang i lag på skola men ette sån 2 år fløtta hu igjen å hi har mista kontakten, å da vart det samme igjen æ vart alein. I 7 eller 8 vart æ tat med in i en gjeng på 5 stykk æ følt æ va denj heldigste person i verden, men jo mer æ tenke over det jo mer skjønne æ at dæm utnytte mæ æ bli utestengt. I 9 vila æ byt skole. No e æ så lei at æ vil bare dø eller fuck opp livet mit. Kos ska æ få det ber neste år å kos ska æ få mæ nye venna te æ ska start på vg?

Besvart 26.12.2018 12:21
 

Svar
Hei

Så bra at du søker råd når du har hatt det vanskelig med venner i flere år. Venner er viktig.

Det å starte på videregående skole kan bli en ny god start med tanke på vennskap. Kanskje du kommer i klasse med noen som har samme interesser for deg der?

Men det er også viktig at du har det bra det siste halve året på ungdomsskolen. Vet læreren din hvordan du har det? Eller kanskje det kan hjelpe å snakke med helsesøster på skolen? Deltar du i noen fritidsaktiviteter? Hvis du har en gruppe å være sammen med på fritiden på trening, i en forening eller noe frivillig arbeid du kan hjelpe til med, så føler du deg kanskje mindre ensom både på skolen og på fritiden?

Hvordan er nettverket til de voksne hjemme hos deg? Har du noen voksne hjemme eller andre voksne du kjenner som kan hjelpe deg med hvordan du kan skape gode vennskap til andre? Det er bra at du har hatt en venninne og synd at hun flyttet. Kan du ha kontakt med henne selv om dere ikke bor samme sted? Det kan ta tid å finne ut av hvordan man kan bygge opp et godt sosialt nettverk. Snakk med noen du er trygg på om dette. Prøv å være interessert og snill mot andre.Samtidig som du tenker over hva du vil og hva du liker. Du trenger ikke være enig med andre, men prøv å få andre til å trives sammen med deg. Og husk at mange på din alder er usikre og utrygge på om de blir akseptert av venner. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing