Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å komme over ekskjæresten, har angst og er deprimert, hjelp

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg var sammen med en jente i cirka ett år før vi slo opp, som nå er snart 2 år siden. Jeg merker at jeg fortsatt har følelser for hun og at hun er den eneste jeg tenker på hver eneste dag. Har vært med andre jenter etter hun, men hun er fortsatt i tankene mine hver dag. Har hatt perioder hvor jeg har vært deprimert og har hatt angst osv pga dette. Jeg føler at jeg aldri klarer å komme meg over hun. Vær så snill hjelp.

Besvart 02.01.2019 20:47
 

Svar
Hei gutt 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig og savner ekskjæresten din om du tenker på henne hver dag. Slik sorg og savn som har satt seg fast på den måten du beskriver, er vondt, derfor er det bra at du ønsker hjelp.

Det er først og fremst viktig at du blir litt streng med deg selv, og stopper deg selv fra å bruke tid på romantiske tanker om din ekskjæreste. Ved at du bruker tid hver dag med å tenke på henne, holder du ved like følelsene du har overfor henne. Det blir vanskeligere å komme videre og du kan, som du beskriver, bli deprimert.

Forsøk derfor å bli mer bevisst på egen tenkning. Det er nemlig tankene dine som påvirker dine følelser. En kan ikke alltid styre hvilke tanker som kommer til en, men en kan bestemme seg for om en skal bruke tid på tankene, eller om en skal gjøre noe annet. 

Avled deg selv med å gjøre andre ting og sørg for å være aktiv, både mentalt og fysisk. Vær sammen med gode venner og snakk med noen om dine tanker og følelser og hva du kan gjøre når tankene på din ekskjæreste dukker opp. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på helsestasjon for ungdom. Her kan du få hjelp til å snakke om de tankene som gjør deg så trist og redd. Sammen kan dere finne ut om du trenger mer hjelp og bør henvises til f.eks. psykolog eller annen terapeut. 

Ellers er du slett ikke alene om å ha det vanskelig og utfordrende i ungdomstiden. Vi har derfor laget flere artikler om dette som jeg legger ved svaret og anbefaler deg å lese. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser