Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor står det gutt, jente og annet? Hva er annet? Mer enn 2 kjønn?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hvorfor står det gutt, jente og annet? Hva er annet? Hvis jeg føler meg som et apache kamphelikopter idag, er det greit? Skal dere rette dere etter mine ønsker da om å kalle meg et kamphelikopter? Er det mer enn 2 kjønn? Hvorfor lærer vi da på skole at det kun er 2?? X kromosom og xy kromosom. Ikke så vanskelig. Har du pikk, ja da er du mann. Har du gitte, ja da er du kvinne. Det er fakta. Hva man føler betyr ingenting, fakta bryr seg ikke om følelser

Besvart 09.01.2019 20:00
 

Svar
Hei gutt 13 år.

Så bra at du spør om dette. 

Ja, det er mer en to kjønn. Kanskje ser vi nå bare begynnelsen på kjønnsmangfoldet som kan komme? 

Det finnes mange ulike måter å være på når det kommer til kjønn. Vi mennesker har mange ulike kjønnsidentiteter og mange ulike måter å uttrykke oss på gjennom stiler og interesser. Ordet kjønnsmangfold står i kontrast til tokjønnsnormen, og utfordrer ideen om det bare finnes to kjønn.

Aller først kan jeg informere om intersex. Intersex eller interkjønn, vil si å ha en kropp som både har såkalt mannlige og kvinnelige kroppstrekk. Intersexkropper er veldig forskjellige fra hverandre, men har til felles at de ikke enkelt lar seg plassere i kategoriene “mannskropp” eller “kvinnekropp”. Det kan for eksempel være at man er født med vagina og har et høyere nivå av testosteron enn hva som er typisk, eller at man har typisk mannlige kromosomer og vulva. Noen personer som er intersex blir også født med et kjønnsorgan som man ikke vet om er en stor klitoris eller en liten penis. Man regner med at ca. 1 av 200 personer er intersex.

De som er androgyne har både et feminint og og maskulint kjønnsuttrykk. 

Å være genderqueer betyr at man har en kjønnsidentitet som verken er jente eller gutt. Genderqueer er et samlebegrep, og det finnes mange ulike måter å kjenne på kjønn på. Man kan for eksempel kjenne seg som både gutt og jente, som ingen av delene eller man kan oppleve av kjønnsidentiteten veksler mellom jente, gutt eller noe annet. På norsk brukes blant annet ordene ikke-binær, kjønnsskeiv og kjønnsfri.

Transpersoner er personer som helt eller delvis identifiserer seg som noe annet enn det kjønnet man ble tildelt ved fødsel. Transpersoner kan ha mange forskjellige kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk. Man kan identifisere seg som kvinne eller mann, veksle mellom ulike kjønn, identifisere seg et sted midt i mellom mann og kvinne, eller som et kjønn helt utenfor tokjønnsnormen.

Det som er samlet her er hentet fra den vedlagte ordlisten. Den er neppe uttømmende. Det finnes helt sikkert mange måter å være kjønn på som vi kanskje enda ikke vet noe om, men som vi vil lære mer om i framtida. 

Kjønnsidentiteten er det en selv som bestemmer, hvilket eller hvilke kjønn en selv kjenner at man er. Man kan f.eks. oppleve å være kvinne, mann, et sted midt i mellom, eller at det varierer hvilket kjønn man føler seg som. Man trenger heller ikke opplever seg selv som et bestemt kjønn. Hvilken kropp vi er født med avgjør ikke hvilket kjønn vi opplever oss som. Det er viktig at du vet at det er en selv som bestemmer hvem man er. Det ville være rart hvis andre skulle bestemme det. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Ordliste LHBTIQ

Ordlist LHBT

Lesbisk, homofil, bifil, trans, interkjønn eller queer. Det er sikkert ord du har hørt før, men hva betyr de egentlig alle sammen?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet