Hopp til hovedinnholdet

Har vært deprimert siden 8. klasse, ingen motivasjon til skole/jobb. Råd?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, er 18 år og ble diagnostisert med depresjon i 8. Klasse som fortsatt er like ille. slutta med skole etter ungdomsskolen etter utrolig mye fravær. Har ikke gjort noe som helst med livet uten om å game å se på Netflix de siste årene og foreldre begynner å bli rimelig lei. Starta på folkehøgskole i høst da jeg ble truet med å bli kastet ut hjemme fra hvis jeg ikke starta på skole eller fikk meg jobb da jeg ble 18, men det går veldig dårlig der. Og står nå med samme trussel når jeg er ferdig på folkehøgskolen. Har null motivasjon til å starte å jobbe uansett hva det er, kunne blitt tilbudt drømmejobben og jeg hadde fortsatt takket nei. Og kommer aldri i livet til å starte på skolen igjen. Så tror jeg skal bli uteligger, komme i fengsel eller ta livet mitt n år jeg er ferdig på folkehøgskolen, hvis jeg i det hele tatt klarer å gjøre ferdig året.

Besvart 10.01.2019 21:47
 

Svar
Hei, gutt 18 år!

Dette høres vondt og vanskelig ut. Både fordi du har kjent at du har vært deprimert siden 8. klasse og fordi det høres ut som om det har blitt vanskelig kommunikasjon/forståelse mellom deg og dine foreldre. Det kan jo hende at de prøver å "tvinge" deg ut i jobb og at dette er ment godt - men det høres ikke ut som de virker motiverende på deg og blir kanskje bare en vanskelig påminning for deg om hvordan du har det.

Hjernen vår blir påvirket når vi er deprimerte. Vi kan blant annet se endringer i det som vi kaller nevrotransmittere - enkelt fortalt "signalene" i hjernen. Disse kan være i ubalanse og påvirke slik at de som er deprimerte vil se hele verden gjennom noen andre "briller" enn det de gjør når de ikke er deprimerte. Dersom du har vært deprimert over tid kan det være vanskelig for deg å se nå at verden kan være annerledes. Depresjon påvirker spesielt motivasjon og energi. Det at du ikke er motivert for jobb eller skole kan kanskje være et uttrykk for dette. 

Det høres ut som du trenger hjelp for å komme ut av depresjonen. Du skriver ikke noe om hvilken oppfølging du har fått. Dersom du ble diagnostisert med depresjon som 8. klassing så ble det kanskje satt inn noen tiltak. Det kan hende du trenger mer/annen oppfølging nå. Det er lurt at du tar kontakt med fastlegen din og ber om henvisning til psykolog. Du kan få hjelp til å komme deg ut av depresjonen. Dersom du er i en annen by/sted enn du har fastlege kan du gå til nærmeste Helsestasjon for ungdom og få samme hjelp der. 

Det høres dramatisk ut at du tenker at du tenker på å bli uteligger, kriminell eller vurderer selvmord etter folkehøgskolen. Dette tolker jeg også som et uttrykk for desperasjon og hvor tungt du synes alt er nå. Disse tingene vil helt klart ikke bedre din livssituasjon og det er jeg sikker på at du vet selv også. Det finnes mange muligheter for å komme seg inn på et spor som gjør at du vil se tilbake på den tiden som du er inne i nå og den tiden som har vært og kunne si at "var det virkelig meg?". Mange som er svært deprimerte og/eller har selvmordstanker vil si i etterkant når de har fått det bedre at de ikke kjenner igjen tankemønsteret de hadde når de var deprimerte og hadde selvmordstankene. Dette kan komme av både det jeg skrev tidligere om hjernen som fungerer annerledes under depresjon og at mange som er deprimerte har kommet inn i en vanskelig sirkel i livet der ingenting fungerer som man vil.

Det er viktig å huske på at ved å få noen ting på stell så vil flere ting følge etter. Du forteller at du har sett på Netflix og gamet i flere år - dette høres ut som en passiv tilværelse som kanskje ikke tilfører deg noe godt. Det kan føles svært tungt å snu en slik tilværelse og man må gjerne begynne med en ting av gangen. Ting som kan være lurt å få på plass vil være god døgnrytme, stabilt matinntak, utviding av aktiviteter/hobbyer som involverer andre mennesker, øking av fysisk aktivitet. Alle disse tingene vil påvirke hverandre. Dersom man spiser mer stabilt vil man orke å trene mer, trener man mer vil man gjerne få bedre søvn, får man bedre søvn så blir man gjerne mindre deprimert. Og så videre. 

Det viktigste er at du tar kontakt for å få hjelp. Du skal ikke ha det slik som nå. Det kan godt være depresjonen som "snakker" og da er det viktig å få hjelp til å komme seg ut av denne. 

Ønsker deg masse lykke til og alt godt. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser