Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg begynner å bli deprimert. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har opplevd veldig mye stress i det siste fra blant annet familie, jobb og venner. Tror jeg begynner å bli deprimert. Føler at ingen ser meg og at jeg bare er en byrde for alle rundt meg. Jeg tar bare de gale valgene i livet og vet ikke hva jeg skal gjøre lengre. Kjæresten min har fortalt meg at han er deprimert så føler jeg ikke kan snakke med han om det. Når jeg snakker med vennene mine blir de mer som psykologer enn venner, og dette hjelper ikke. Samme skjer i familien. Vet at alle opplever nedturer i livet, men føler at dette har vart over veldig lang tid og det har ikke blitt bedre. Har også blitt veldig skolelei og skulker mye, noe som er ulikt meg. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 12.01.2019 21:33
 

Svar
Hei jente 17 år

Det høres ikke greit ut for deg og jeg forstår at du ikke vil ha det sånn som du har det nå. 

Det er viktig at du tar deg selv på alvor og ikke er alene med de vonde tankene og følelsene som du bærer på. Det er fint at du har forsøkt å prate med foreldrene dine, venner og kjæresten din, men slik du beskriver det så virker ikke det som den beste hjelpen for deg akkurat nå. Jeg tror det vil være godt for deg å be om hjelp fra helsesykepleier på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. Der kan du be om støttesamtaler over tid og sammen kan dere bli bedre kjent med hvordan du har det og hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv. Helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert behandling som eksempelvis fra Psykisk helseteam i kommunen eller fra BUP. 

Vit at det finnes god hjelp å få, og at du kan få det bedre med deg selv. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Test om du er deprimert!

Jente står alene inntil en vegg og er leiseg. (Colourbox)

En selvtest kan si om du har tegn på depresjon. Husk at hvis du har en depresjon, så er det hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser