Hopp til hovedinnholdet

Må foreldrene mine vite at jeg går på BUP når jeg er over 16 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Har tenkt mye på at jeg vil gå til bup. Har det ikke så bra og orker ikke ha det sånn. Men jeg vil ikke at foreldrene mine skal vite noe. 1. Jeg er over 16 og da sier vel ikke legen som henviser meg eller de på bup noe til foreldrene mine? 2. De untakene som gjør at de sier noe til foreldre (sliter med kjedsomhet, depresjon, sosial angst, litt anoreksia, ensomhet, og at jeg er mye redd for ting) de tingene jeg nevnte nå, gjør de at bup kan finne på å si noe til foreldrene mine? Altså vet at dersom jeg sier, har planlgt å ta selvmord så vil de reagere. Jeg slet med selvmordstanker før men jeg vil ikke dø lengre, jeg vil mye heller få det bedre og leve. Er flere ting jeg har lyst å gjøre i livet, gifte meg, få venner og reise rundt. Vil absolutt ikke dø å gå glipp av det der. 3. Legetime koster penger, men bup gjør ikke det? På forhånd takk :)

Besvart 12.01.2019 17:36
 

Svar
Hei

Jeg hører at du ikke har det bra og jeg blir glad når du sier at du ønsker å få hjelp. 

Du har flere spørsmål i teksten din. Jeg skal forsøke å svare deg så godt jeg kan på alle sammen. 

1. Henvisning til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) må skje i samråd med foreldrene dine dersom du er under 16 år. Du er over 16 år og kan derfor henvises dit uten samtykke fra foreldrene dine. 

2. Behandlere på BUP ønsker som regel så langt det lar seg gjøre å involvere foreldrene i utredningen og behandlingsprosessen fordi det ofte viser seg å være svært viktig. Men det er til syvende og sist du om bestemmer i hvilken grad de skal være involvert. Du er over 16 år og har derfor andre rettigheter enn barn/ungdommer under 16 år.

Siden du er over 16 år har ikke foreldrene dine krav på informasjon om det som foregår på BUP, med unntak av informasjon som er nødvendig for å kunne gi deg god omsorg. Det kan dreie seg om informasjon om hvor ungdommen befinner seg, for eksempel på sykehus, eller dersom ungdommen har alvorlige psykiske problemer, problemer med rusmiddelmisbruk eller liknende som må følges opp av foreldrene. Dersom dette er tilfelle vil ungdommen alltid bli informert i forkant. 

3. Hos fastlegen din må du betale en egenandel. 150-210 kr per konsultasjon. Prisen avhenger av om legen din er spesialist i allmennmedisin eller ikke. BUP er et gratis tilbud. 

Jeg blir veldig glad for å høre at du har så mange ting du ser frem til. 

Jeg håper dette har vært hjelpsomt for deg og at du får den hjelpen du trenger til å få det bedre. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser