Hopp til hovedinnholdet

Tror han sliter med depresjon og sosial angst.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tror jeg lider av alvorlig depresjon, nedstemthet og sosial angst. Jeg får konstant høre at jeg ser så deprimert, sint eller sur ut. Både fra venner og ukjente. Har også opplevd at folk kaller ansiktet mitt for "tomt og dødt", eller at folk spør om jeg er psykotisk eller psykopat, noe jeg tar veldig inn over meg og det gjør meg veldig vondt og trist når jeg hører dette. De sier det kanskje litt på tull, men jeg mistenker jo at de "hinter" til noe ved meg utseendemessig og/eller væremåte. Jeg har enormt liten driv til å plukke opp for eksempel hobbyer som jeg tidligere likte veldig godt. På grunn av disse tingene har jeg tidligere prøvd å begå selvmord to ganger. En gang ved henging og en annen ved å kutte pulsåren på hånden. Jeg har fremdeles et stort arr fra det kuttet, så nå frykter jeg også å vise meg i bar overkropp eller t skjorte for andre. Jeg har prøvd psykolog (kognitiv nettbehandling), og medisiner og ingenting har funket for meg. Vet jeg ikke lenger hva jeg kan gjør

Besvart 13.01.2019 22:31
 

Svar
Hei

Jeg vet ikke om du sliter med noe eller hva det i såfall er, men jeg leser her at du sliter med mange vanskelige tanker og følelser og at du har slitt så mye at du har forsøkt selvmord og skadet deg selv. Det sier meg noe om at du har behov for hjelp. Mer hjelp enn kun nettbehandling eller medisiner. 

Det jeg håper at du kan gjøre er at du snakker med fastlegen din om det du sliter med. Vis gjerne legen din det du har skreve her til oss i UNG.no. Fastlegen din kan henvise deg videre til samtaler hos en psykolog på DPS, og der vil du få hjelp til både utredning og behandling av det du eliter med. 

Ikke gå alene med det du sliter med! Snakk med fastlegen din og vis legen din det du har skrevet her til oss i UNG.no. Jeg legger ved noen artikler her som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser