Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg har for dårlig selvbilde og selvtillit for å bli assistent.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går første året på videregående helse- og oppvekst. Jeg har veldig lyst til og gå barne og ungdomsarbeider til neste år og bli assistent på skole. Men det som ødelegger litt for meg er at jeg er ganske sjenert. Jeg blir dritnervøs når jeg skal prate med folk jeg ikke kjenner, eller ringe noen jeg ikke kjenner så godt. Jeg føler at uansett hvor mye jeg prater i klassen eller med medelevene, eller prater med de der jeg er utplassert hjelper det ikke noe. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, for er noe jeg virkelig har lyst til og bli, men føler jeg har for dårlig selvbilde og selvtillit.

Besvart 14.01.2019 17:47
 

Svar
Hei jente 16 år

Jeg forstår at du ikke har det bra med deg selv og føler at ditt selvbilde og selvtilliten din hindrer deg i å oppnå ønsker og drømmer du har for fremtiden. Det er trist og uheldig for deg, og jeg forstår at du blir fortvilet.  

Vit at det finnes hjelp å få, og med litt hjelp og god trening på å bli bedre venn med deg selv - så kan du oppnå akkurat det du vil!

Jeg tenker det kan være veldig godt for deg å ha noen å snakke med, som for eksempelvis helsesykepleier på skolen din eller en hjelper ved Helsestasjon for ungdom. Der kan du jobbe med å få bedre selvfølelse og selvtillit, og få god støtte underveis i jobbingen med deg selv. Be om støttesamtaler over tid, og sammen med en hjelper så kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv og sammen med andre. 

Det er ikke så lett å jobbe med sitt eget selvbilde sånn helt på egenhånd. Du trenger noen å støtte deg til og som "pusher" deg litt når det butter litt til. Husk også på at du må utfordre deg selv en del for å oppnå mestringsfølelse og kjenne at det skjer en endring inni deg. Da er det godt å ha noen som er trygg, klok og som kan støtte deg litt ekstra når det føles veldig vanskelig.

Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helseteam i kommunen eller BUP, og hjelpe deg med hvordan du skal få kontakt og hjelp derfra. 

Jeg legger ved flere artikler til deg, som jeg ber deg om å lese og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Film om selvbilde og selvfølelse

Video om selvbilde

Psykolog og ekspert på selvbilde og kroppsfokus Ingela Lundin Kvalem snakker om selvbilde, kropp og selvfølelse. Se filmen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser