Hopp til hovedinnholdet

Er jeg deprimert?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg kanskje sliter med mild depresjon? Det går veldig opp og ned men jeg er så utrolig sliten. Jeg har for det meste musikk i ørene for å ikke begynne å tenke, om det var en bra nok forklaring. Skolen er rett og slett forferdelig for meg, jeg klarer ikke gjøre noen av oppgavene, jeg vet ikke hvorfor en gang. Jeg har ingen motivasjon, jeg er lei av å tenke altfor mye, har sjeldent energi eller matlyst. Jeg kan plutselig begynne å gråte, bli sint eller bare føle meg liten og ekkel. Jeg har egentlig ikke hatt noen venner som jeg kan snakke om problemene mine med, så det stabler seg veldig opp i hodet mitt. Jeg er oppe sent om nettene enten fordi jeg ikke får sove eller fordi jeg vil ikke at morgendagen skal komme fortere. Jeg skrev til dere nå nylig og lurte på om jeg kunne ha sosial angst, kan det ha noe med saken også? Er for det meste alene på rommet mitt, om jeg ikke er på skolen. Er det noe jeg kan gjøre for å få en slutt på alt dette?

Besvart 20.01.2019 13:38
 

Svar
Hei

Om du har en depresjon eller ikke, kan ikke vi på ung.no svare deg på. Vi har ikke mulighet til å stille diagnoser.

Men, utfra det du forteller, så er du mer enn vanlig pubertets-trist.

Selv om du opplever det som vanskelig å snakke om følelser, så må du forsøke å gjøre det.

Det vil hjelpe deg til å tenke nye tanker. Når man er i en situasjon, som du er nå, er det ofte de samme tankene som kommer igjen og igjen. De er i tillegg ofte negative og vonde.

Skal du klare å komme ut av dette tankekjøret av repeterende negative tanker, trenger du noen som du kan snakke med.

Det bør være en voksen du stoler på.

Kjenner du noen du kan snakke med hjemme eller på skolen?

Det er også en mulighet å ringe 116 123. Der sitter det voksne svarere som kan ha en samtale med.

Legger ved noen artikler du bør se på.

Lykke til videre

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser