Hopp til hovedinnholdet

God venninne som sliter. Har hun sosial angst eller no?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en utrolig god venninne av meg som jeg tror sliter. Hun har altid vært(så lenge eg har kjent henne) en veldig skjenert og stille person rundt folk hun ikke kjenner. Når det er små grupper som to til tre personer, som hun kjenner, snakker hun og er glad. Når det er store grupper og fremføringer klarer hun ikke det. På skolen sitter vi alltid i kjelleren der det ikke er mange folk, men jeg og en annen bestemte oss for å bli mer sosial, men det klarer ikke hun. Vi satt oss i kantinen og hun fikk helt panikk. Hun følte at alle stirret på henne og ler av hun. Det ente med at hun sto helt alene ute i 45 minutter. Lignende ting som dette har skjedd flere ganger. Det er ikke altid hun tør å kjøpe mat alene engang, og å se noen i øynene går heller ikke. Hun klarer ikke å starte samtaler med folk hun ikke kjenner veldig godt. Hun vil aldri være med ut eller sosialisere seg så mye i helgene. Har hun sosial angst eller no?

Besvart 26.01.2019 17:29
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Du forklarer så godt hvordan det er for venninnen din. Jeg forstår at du bekymrer deg for henne. 

Det er vanskelig å si om venninnen din har sosial angst. Vi her på ung.no kan ikke sette diagnoser. 

Du skriver at venninnen din er sjenert, men at hun er glad og snakker når dere er færre. Hun er trygg på disse, og da slapper hun av. 

Kanskje kan du foreslå at hun snakker med helsesøster/helsesykepleier? Hvis hun synes det er vanskelig å gå til helsesykepleieren alene, kan du kanskje tilby deg å være med henne? Du kan også snakke med venninnen din og helsesykepleieren om hva du kan gjøre for å hjelpe henne. 

Hvis hun får en å snakke med, kan det være til god hjelp for henne. 

Fortsett å være en god venninne! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt. 

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser