Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er deprimert

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg er deprimert. Jeg har alltid vært en ekstremt sosial person men den siste måneden har jeg isolert meg fra så og si alle. Hver gang jeg har planer om å være med folk ombestemmer jeg meg og avlyser fordi jeg ikke klarer det. Jeg har gått opp 4 kilo og føler meg feit og stygg. Jeg klarer såvidt å gå på skolen fordi jeg føler meg feit og klarer ikke å være rundt folk. Jeg vil ikke ha oppmerksomhet eller snakke med noen helst være alene. Og folk har spurt og sagt at de merker at det er noe med meg. Jeg er trøtt hele dagen og klarer nesten ikke gå ut av sengen. Jeg har tatt føere tester på depresjon og de stemmer ganske bra, men vet ikke hva jeg skal gjøre, om jeg skal søke hjelp eller om det blir teit, jeg er veldig lei meg hele tiden og har det ikke bra med meg selv og jeg orker ikke mer. Hvordan skal dette gå over?

Besvart 25.01.2019 16:06
 

Svar
Hei!

Så dumt at du har det så vondt nå. Jeg forstår at du synes dette er slitsomt og vanskelig. Men det er veldig bra at du skriver til oss om det! 

Puberteten er en vanskelig tid for mange ungdommer. Noen opplever at følelsene løper helt løpsk og det kan være veldig slitsomt å forholde seg til. Ofte er det den store produksjonen av hormoner som er årsak til at man opplever sterke følelser i denne tiden. Noen ungdommer føler seg blant annet veldig triste. Det er ikke sikkert at man er deprimert, men det er uansett veldig strevsomt å ha det slik. 

Depresjon er en diagnose som skal settes av lege eller psykolog. Det ligger mange tester på internett som hvem som helst kan ta, men de er ikke gode nok til å sette en diagnose. Dessuten kan disse testene si at du er deprimert uten at du faktisk er det. 

Jeg synes du skal finne noen du kan snakke med om dette. Det er ikke teit å søke hjelp! Du kan snakke med foreldrene dine om det. Mange ungdommer synes det er ubehagelig å snakke med foreldrene sine om vanskelige ting, men min erfaring er at det er veldig godt å få støtte og trøst av foreldrene sine. 

Du kan også snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med ungdom som strever med ulike ting, også vanskelige følelser. 

Jeg vil også anbefale deg å bestille en time hos fastlegen. Noen ganger er det mangel på vitaminer og mineraler som gjør at man føler seg trøtt og slapp og energiløs. Fastlegen kan ta blodprøver og se etter at du har nok av blant annet jern og D-vitamin. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser