Hopp til hovedinnholdet

Alle følelsene fylles inni meg og jeg kan sprekke bare det skjer noe smått

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg sliter litt med undertrykte følelser. Vil ikke si jeg er deprimert, men poenget er at jeg føler meg litt død innvendig ganske ofte. At det ikke tærer på meg og jeg er veldig rolig i situasjoner. Griner nesten aldri og syntes folk overdriver med ting. Men jeg er som et glass med vann, bare at jeg aldri vet når det renner over. Alle følelsene fylles inni meg og jeg kan sprekke bare det skjer noe smått; som litt kjæft av lærer eller snakker med noen om litt vanskelige ting. Bare å si noe av det ut høyt får meg nesten til å begynne å grine med en gang. Og når jeg først griner, så vet jeg ikke hva jeg griner av. For jeg husker ingenting som hatt såret meg. Ingen vonde ting jeg har opplevd. Jeg bare griner. Føler det kan være et problem av og til... kan bli emosjonell bare jeg snakker om at jeg er dårlig i matte og trenger hjelp. F.eks. hvis jeg skal forklare læreren min at jeg ikke skjønner noe noenting og egentlig trenger hjelp. Noe som kan hjelpe mot dette?

Besvart 27.01.2019 05:58
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Huff, det høres ikke noe godt ut å kjenne seg litt død innvendig ganske ofte. Samtidig forteller du at følelsene dine ligger like under overflaten slik at du veldig fort sprekker og begynner å gråte...

Når man er ung og gjennom hele puberteten er det normalt å ha svingende følelser. Kroppen er i endring, og dette styres av hormoner. Jeg pleier å kalle det at man går gjennom en ekstrem oppussing. Det er ikke bare utvendig man går gjennom endringer, men inne også, både fysisk og psykisk.

For mange er dette en periode som oppleves som kaotisk. Man har ikke kontroll på følelsene sine, og det føles veldig vanskelig for de fleste. 

Mitt råd til deg er å snakke med noen utenforstående om hvordan du har det. Helsesykepleier på skolen din for eksempel. Helsesykepleier er vant til å snakke med ungdom som har det som deg, og kan hjelpe deg å forstå hva som skjer og tips til å takle dine svingende følelser slik at du kan få det bedre med deg selv :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser