Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert og tykk!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig deprimert nå for tiden. Jeg er tjukk og føler meg ikke bra. Hvis jeg hadde vært tynn hadde det løst alle problemene mine. Og i tillegg så har jeg stygge klær. Jeg gråter over dette ganske ofte. Mamma og pappa har spurt om det går bra med meg flere ganger. For jeg er jo deprimert nesten hele tiden. Men jeg sier bare at jeg er sliten. Vennene mine har også spurt, men jeg svarer bare det samme til dem. Jeg trenger noen og snakke med og vet ikke hva jeg skal gjøre. Helsesøster er ikke et alternativ! Ikke sosiallæreren eller andre lærere heller. Mamma og pappa tørr jeg ikke å snakke med. To av venninene mine er det nærmeste jeg kommer. De vet at jeg synes jeg er tjukk, men de vet ikke at jeg faktisk sliter. Vi hadde svømming i dag. Og en av venninne mine sa at hun slet før fordi hun synes hun var så tjukk. Og så sa jeg «ikke klag, se på meg» og de sier bare at jeg ikke er tjukk. Men alle ser jo at jeg er det! Hva skal jeg gjøre! Jeg sliter faktisk her.

Besvart 27.01.2019 23:59
 

Svar
Hei jente 13 år

Så leit å høre at du er lei deg og ikke har det bra!

Det er ikke uvanlig at mange unge føler at livet går opp og ned, humøret svinger og at hverdagen er et slit.

Du er i en fase av livet der det skjer mye med kroppen din, både innvendig og utvendig. Nye hormoner produseres og gjør at du endrer deg fra å være et barn til å bli en ungdom. Dette gjør at kroppen din vil forandre seg i løpet av noen år, du vil utvikle deg med bryst og hofter, og vil strekke deg i høyde. Så forsøk å se det slik at kroppen din er under "utbygging".

I mellomtiden er det viktig at du tar vare på kroppen din, med nok søvn, variert kost og være i aktivitet. 

Det er også slik at hvis du bare tenker negativt om deg selv, blir gjerne alt grått og trist rundt deg. Kanskje du kan forsøke å se på noen av de gode sidene hos deg, for de er jeg sikker på det er mange av!

Men det er viktig at du snakker med noen voksne om hvordan du har, og ikke bærer alle dine tanker helt alene. Det hjelper å ha noen til å støtte deg, og hjelpe deg til en bedre hverdag. 

Jeg synes det er viktig at du er åpen og ærlig med dine foreldre. De ønsker å hjelpe deg, og de ser at du ikke har det bra. Hvis det er vanskelig å snakke med dem, kan du kanskje skrive noen ord på et ark, eller vise de dette?

Du ønsker ikke å snakke med helsesøster/helsesykepleier, men du skal vite at dette er hennes jobb, og noe hun har mye kunnskap om. Hun har erfaring å snakke med unge og kan hjelpe deg videre med dine tanker rundt kropp og helse.

Nedenfor kan du lese mange artikler som kan gi deg mer informasjon.

Masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser