Hopp til hovedinnholdet

Sliter med press, sosial angst og være med venner

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med press, sosial angst og være med venner. Jeg har hatt selvmordstanker i ca 3 år. En dag når jeg skulle sove, så satt jeg oppe og drev med selvskading, siden halt føles helt håpløst og nytteløst. Jeg drev med en saks. Den var ikke så skarp, men skarp nok til å lage sår på armene. Jeg begynte også å blød. Jeg holdt på sånn i 30 min, og har 10 sår på hver arm. Og jeg vet ikke hvordan jeg skal si det. Læreren min sier at jeg kan snakke med han, men han kommer til å si det til pappa. Og pappa kommer til å skaffe meg en sykolog, og det hsr jeg ikke lyst til. Det er ingen som vet det. Jeg tror ikke jeg kommer til å få noe arr, siden de er ikke så store. Og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Det frister så og bare drepe meg selv..Alt føles nytteløst... Pliss trenger hjelp... :(

Besvart 05.02.2019 15:09
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no. 

Det høres ut som at du har det vanskelig, og har hatt det en lang stund. Det er kjempeflott at du ønsker å gjøre noe med situasjonen din, og at du ønsker å få det bedre. Da er det fint å lese at du har personer rundt deg som bryr seg om deg synes jeg. Men så høres det ikke helt ut som at du ønsker det samme som de rundt deg gjør, når det gjelder å finne metoder for å få det bedre. Du sier at hvis du snakker med læreren din, så vil han si ifra til faren din, og da vil faren din skaffe en psykolog, men det vil ikke du. Stemmer det? Hvis ikke du vil snakke med en psykolog, så er det ingen som kan tvinge deg til det. Men kan det være at det kanskje kan være verdt å prøve det ut? Kanskje er det vanskelig å skulle snakke om ting som er vanskelig, men kan hende er det verdt å prøve? Kanskje er det bedre for deg enn å skulle fortsette å kutte seg selv med saks? Eller som du sier, å ta ditt eget liv. Ihvertfall verdt et forsøk? Som regel kan det å snakke med noen om det som er vanskelig være lurt fordi du har mulighet for å få et nytt perspektiv på det som oppleves vanskelig. 

Et annet alternativ kan være å forsøke å snakke med en annen voksen. Helsesykepleier på skolen din, eller på helsestasjon for ungdom kan være et godt alternativ. 

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper du finner noen gode løsninger!

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser