Hopp til hovedinnholdet

Moren til kjæresten min forbyr oss å være sammen!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Oktober 2018 møtte jeg en fyr som nå senere har blitt kjæresten min. I desember skjedde det noe som var virkelig alvorlig mellom han, moren og stefaren.. alt jeg gjorde var å prøve å hjelpe han, og nå hater mora hans meg.. hun forbyr oss rett og slett i å være sammen.. hva skal jeg gjøre?

Besvart 18.02.2019 09:19
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er frustrert. Kjæresten din er helt sikkert en av de viktigste personene i livet ditt. Og når du ikke får vært sammen med han er det ikke rart det er vondt. Du skriver at det har skjedd noe alvorlig men ikke hva det er. Sånn sett er det vanskelig for meg å gi konkrete råd til hva du kan gjøre eller si med tanke på å reparere forholdet. 

Generelt vil jeg si, at når det kommer til relasjoner mellom mennesker er det vanskelig å peke på hvem som har gjort hva galt og hva som er sant og ikke. Vi forstår verden forskjellig, så det som er feil for en person er kanskje ikke feil for en annen. Det vil for eksempel være ulike ting som oppleves som sårende, avhengig av blant annet av hvem vi er som type, hvordan vi har det for tiden, og hva vi har opplevd tidligere, og ikke minst fra hvem vi får høre det. Dermed er det kanskje slik at din kjærestes mor mener hun har rett i at du ikke bør få treffe sønnen hennes selv om du syns dette er helt uforståelig. 

Uansett - det viktigste i et forhold (også til andre enn en kjæreste) er tillit. Hvis det er slik at din kjærestes mor nå ikke stoler på deg, er det lurt å tenke etter hva som ville gjenopprette tilliten mellom dere. Har det blitt sagt vonde ting? Har noen gjort noe vondt mot hverandre? Trolig har moren til kjæresten din gjort noe du ikke liker, ettersom det ble nødvendig for deg å stå ved din kjærestes side, "mot" henne. Men uansett hva du skulle ønske at hun gjorde annerledes - kan vi bare gjøre noe med oss selv, si noe om hva vi selv ønsker og føler, og håpe at andre forstår dette og eventuelt endrer seg.

Tenk etter om det er noe du har gjort galt i denne konflikten og om det er noe du kan si unnskyld for, og eventuelt si noe om hvordan du vil gjøre ting annerledes fremover. Det beste man kan gjøre for å reparere en ødelagt relasjon er å si unnskyld, og å mene det! Man har forsket på hva som skal til for at kjærestepar og gode venner holder sammen og har det bra i forholdet sitt. Evnen til å si unnskyld er en av de viktigste faktorene. Men det er vanskelig! Man føler man mister stoltheten kanskje, eller blir sårbar. Kanskje mener du at din kjærestes mor har gjort noe alvorlig og feil mot kjæresten din. Og da vil rettferdighetssansen din kanskje råde deg til å ikke be om unnskyldning eller komme henne i møte. Men tenk etter om det er noe du også har gjort som du innser du burde gjort annerledes. Tenk også etter hva du ønsker deg av henne, og hva du skulle ønske kunne bli annerledes fremover. Inviter henne til en prat der du forsøker å si noe om akkurat dette. Fortell henne at du er veldig glad i sønnen hennes, og at du mener alvor i forholdet deres. 

Husk: det er de som tør å snakke om vanskelige ting og de som tør å innrømme feil som kan lære av dem! Så dette kommer du helt sikkert til å lære av, selv om det koster deg å forsøke å reparere forholdet til din kjærestes mor. Kanskje kan det til og med bli en bedre kontakt mellom dere, hvis du er modig og "står i" dette uten å lukke deg inne, eller å skyve vanskelige spørsmål fra henne vekk. Hvis du blir sint, lei deg eller frustrert i løpet av samtalen så si det til henne uten å gå. Jeg håper kjæresten din også kan stå ved din side i denne prosessen. 

Dersom det blir for vanskelig å snakke med henne på egenhånd, vil det rette stedet for dere å ta kontakt, være konfliktrådet. Dette er en gratis, statlig tjeneste som tilbyr mekling som metode når det har oppstått fastlåste konflikter. Hensikten er at partene gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger enten det gjelder å gjøre opp for konkrete lovbrudd, eller gjenopprette mellommenneskelige relasjoner. 

Hvis du og/eller kjæresten din tar initiativ til et møte i konfliktrådet viser dere vilje til å finne løsninger, uavhengig av hvem som har rett og galt eller hvem som såret hvem. I et konfliktråd vil alles stemme bli hørt. Da kan også du få sagt noe om hvordan det påvirker deg at din mors kjæreste avviser deg og at du ønsker forsoning. Du kan ta initiativ til at dere legger bak dere det vonde som har skjedd.

Jeg ønsker deg lykke til. Jeg håper du klarer å komme din mors kjæreste i møte. Og at hun tar deg i mot hvis du prøver. Les også artiklene jeg har lagt ved under - de handler om det du tar opp!

  

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning