Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sosial angst

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler jeg sliter veldig med sosial angst. Jeg blir redd hver eneste gang jeg går ut døra. Jeg tørr aldri å ringe noen (unntatt bestevenninna mi, mamma & bestemora mi). Jeg tørr ikke å si ifra om ting som jeg synes er dumt for jeg bare redd for at folk skal begynne å rakke ned på meg osv. I det siste har jeg blitt veldig frekk mot folk. Jeg vet ikke hvorfor, men det er mange som har begynt å mislike meg pga jeg alltid stenger meg selv inne og er så utrolig frekk mot folk. På skolen så har vi satt opp et skuespill og jeg har alltid hatt lyst til å ha hovedrollen, men nå så har jeg ikke lyst til å være med. Har mest lyst til å bare sitte alene for meg selv og bare være helt rolig. Jeg har fortalt mamma at jeg har misted interesser for mye, og at jeg er redd for alt omtrent. Det hun sa da var «neida du er bare nervøs. Det kommer til å gå bra. Du har ikke angst eller noe». Hun skjønner ikke hvordan jeg har det... Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger.

Besvart 17.02.2019 19:40
 

Svar
Hei

Det beste rådet jeg kan gi deg for at du skal få mindre angst er at du oppsøker hjelp for det du sliter med! Det jeg derfor anbefaler deg å gjøre er å snakke med dine foreldre og/eller med helsesykepleier om det du sliter med. 

Sosial angst er en lidelse der personen er plaget av sterk angst for å gjøre ting sammen med andre. De vegrer seg for å snakke med andre og ønsker ikke å komme i sentrum for oppmerksomhet. Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og du er redd for at andre merker det. Dette kan føre til at du ikke makter å være sammen med andre mennesker. Er det slik for deg?

Da tenker jeg at du skal snakke med helsesykepleier som eventuelt kan snakke med dine foreldre. Når det er sagt så er det viktig at du tvinger deg til å være sammen med andre.

For å få mindre angst er det nødvendig at du er villig til og utsette deg for det som framkaller slike reaksjoner hos deg og tåle og holde ut i situasjonen inntil ubehaget avtar av seg selv. Nervøsitet og fobi forverres ved at du unngår situasjoner som framkaller ubehaget og begynner og rømme vekk fra slike situasjoner når du kjenner at disse symptomene kommer. Derfor er det ikke noe lurt å unngå slike situasjoner! Utfordre deg selv til å snakke i timene, foran dine venner og selv dersom du ikke føler deg trygg. Støtt deg selv med at alle kan være utrygg når det gjelder å snakke foran andre, og at andre mennesker faktisk er mer opptatt av seg selv enn hva du sier feil eller hvordan du opptrer.

Til slutt vil jeg si at hvis du ikke ønsker at andre skal legge merke tlil deg så bør du ikke være frekk med andre. Det fører bare til negativ oppmerskomhet, noe som de færreste ønsker. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser