Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor skal det være så vanskelig å leve et liv? Jeg har lyst til å dø...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei... jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med mer, jeg hater livet mitt mer og mer for hver dag. Vennene mine er deprimert, jeg er deprimert... alle har d ille.. hvorfor skal det være så vanskelig og leve et liv, jeg er 14... hvorfor skal man ville dø i så tidelig alder? Jeg skjønner ikke greia, jeg hater verden. Jeg savner så mange, jeg har det vanskelig. Hvorfor kan ikke bare alt være bra for en gang skyld? Jeg har så sterkt lyst til og dø, jeg viser det ikke til noen. Når jeg sier jeg vil dø, så tar ingen mer seriøst. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt mer. Har lyst til og ta selvmord, men jeg vet det er noen som kommer til og savne meg og det får meg til og ikke gjøre det. Det er egoistisk gjort av meg hvis jeg hadde gjort det. Jeg sitter og skader meg selv. Grunnen til det er fordi foreldra mine har der vanskelig, jeg har det vanskelig. Søstra mi har det vanskelig. Hva skal jeg gjøre? Alt er jævelig. Hjelp meg.

Besvart 20.02.2019 15:32
 

Svar
Hei jente 14 år!

Det høres ut som du har det veldig vondt nå. Selvmordstanker er ofte tanker en får når en har det veldig vondt og ikke føler det er håp for at det skal bli bedre, men tro meg -det kommer bedre tider for deg også. Det finnes mye god hjelp å få der ute og du skal ikke klare dette alene. 

1. Snakk med noen

Jeg skjønner det er vanskelig, men det hjelper å få snakke med noen når en har det vondt. Å snakke om det som er vondt gir bedre oversikt og en kan få innspill på og støtte. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine har du en annen voksenperson du stoler på? Når vi har det vondt og vanskelig trenger vi litt ekstra kjærlighet og omsorg. Foreldre er ofte god støtte i hverdagen. De kan hjelpe deg ta kontakt med fastlege som kan sende henvisning til psykologisk behandling for barn og unge(BUP).

Du kan også ta kontakt med helsesøster eller helsestasjon for ungdom. De har god kompetanse til å hjelpe både deg.

2. Vonde tanker og følelser

Selvskading kan føles som en måte å bli kvitt det som er vondt og ekkelt. Men på sikt blir det verre. En kan derfor få hjelp til å håndtere vonde tanker og følelser. Det krever litt innsats og trening. Kanskje kan du gjøre litt detektivarbeid selv. Hva synes du er vanskelig? Hvordan merker du det i kroppen når du har det vondt? På denne måten kan vi jobbe med negative tanker og vanskelige situasjoner. Psykologisk førstehjelp og hjelpehånden er nyttige verktøy. Jeg har lagt ved noen artikler du kan se litt på. 

3. Anonyme hjelpetjenester

Du kan også ta kontakt anonymt med mental helses hjelpetelefon 116 123 eller kors på halsen 800 333 21. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg. 

Du skal ikke klare dette alene. Ta kontakt med helsepersonell som kan hjelpe deg! Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer!!!

 Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser