Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med å være sosial

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter veldig med å være sosial, det å være ute blandt folk skremmer meg og de få gangene jeg har planlagt noe så er jeg så redd på forhånd at det rett og slett ødelegger dagen før den sosiale hendelsen. Også hvis jeg skal på en sosial hendelse der det er folk jeg ikke kjenner som teater eller konsert eller bare dra i butikken engster jeg meg der også. jeg får ordentlig klump i halsen og hjerte dunker veldig fort både på forhånd og under hendelsen. Jeg har ikke snakka med noen om dette og når jeg nevner det for foreldrene mine sier de bare at jeg overdriver. Er det noen tips for å dempe denne frykten/angsten.

Besvart 06.03.2019 18:37
 

Svar
Hei!

Det er dumt at det å være sosial eller å være i sosiale situasjoner er skummelt for deg. 

Det er ikke så uvanlig at ungdom blir sjenerte eller usikre i ulike situasjoner. Det skjer mange forandringer i hjernen i pubertetej som blant annet kan gjøre at man endrer måten å være og tenke om ting på.  

For noen ungdommer blir denne usikkerheten så stor at den blir vanskelig å håndtere. Det samme kan skje hvis man blir så sjenert at det er vanskelig å være sammen med andre. Slik som du beskriver at du har det. 

Frykten din kjenner du godt i kroppen. Hjernen din opplever sosiale situasjoner som noe skummelt og setter i gang en alarmreaksjon. Du kjenner det som klump i halsen og at hjertet banker fort. Når du kjenner dette i kroppen opplever du kanskje situasjonen som enda skumlere som igjen gir deg sterkere følelser av frykt i kroppen. Det blir en ond sirkel av vonde følelser og frykt for en situasjon som ikke egentlig er farlig. 

Når sosiale situasjoner og det å være ute blant folk er så vanskelig for deg er det veldig lurt å snakke med noen om det. Du har allerede nevnt det for noen, blant annet foreldrene dine. Men de tar det ikke så alvorlig som du ønsker. Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med å snakke med ungdom. Sammen med helsesykepleier kan du finne ut om frykte din tar så stor plass i deg at du trenger mer hjelp enn det helsesykepleier kan gi deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser