Hopp til hovedinnholdet

Kan rektor anmelde oss for krenkelse?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og noen kompiser lagde en tullesang her om dagen. I sangen sa vi blant annet at rektoren på skolen vår var en hore. Sangen spredde seg raskt og rektor og politiet fikk høre den, vi fikk da beskjed av politiet at vi burde slette den. Vi har nå slettet sangen, men rektoren sier at hvis vi ikke spiller den igjen foran politiet og foreldrene vårt kommer hun til å anmelde oss fordi hun følte seg krenket (selv om vi ikke nevnte noen navn). Har hun lov/grunnlag til å anmelde oss for dette? Og eventuelt hva kan konsekvensene være da?

Besvart 18.03.2019 20:02
 

Svar
Hei

Hun kan anmelde dere for dette.

Dette ble tidligere gjerne omtalt som ærekrenkelse, men det er ikke lenger straffbart etter norsk rett. Hun kan likevel kreve erstatning for slik ærekrenkelse, men da etter reglene i skadeserstatningsloven. Du kan lese mer om det i denne artikkelen

Etter straffeloven kan man straffes for krenkelse av privatlivets fred, og straffen for dette er bot eller fengsel inntil 1 år. Om et forhold faller inn under denne bestemmelsen må vurderes konkret. 

Kanskje kan dere ta kontakt med Konfliktrådet for hjelp i denne saken. Der kan dere få hjelp til å løse konflikten. Du kan lese mer i vedlagte artikkel. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet