Hopp til hovedinnholdet

Føler meg deppa, har angst og dårlig selvtillit. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Er en jente på 13, har netopp begynt på en ny skole. Har fått meg venner, kjæreste. Alt er bare helt perfekt. For et år siden trodde noen at jeg hadde anroksi. Nå begynner jeg å lure litt på om jeg har angst. Jeg føler meg deppa hele tiden. Jeg liker å gå med lange hettegensere for å ikke vise den flate rompa mi. Jeg er bare så utrolig deprimert. Jeg hater meg selv, kutter meg selv. Jeg trener hver eneste dag, for å få et bedre selvtillit. Jeg tar aldri med meg mat på skolen lenger. Jeg synest jeg et feit, jeg er jo ikke d. Jeg får vondt i magen hvis jeg ikke trener. D værste av alt er at søstra mi sier at jeg er flat og burde legge på meg. Da tror jeg at hun sier d motsatte. Har prøvd å sagt til henne at jeg ikke liker at hun sier d, men hun forstår ikke. Har dere noen tips til å få bedre selvtillit?

Besvart 07.04.2019 21:27
 

Svar
Heisann, jente på 13 år!

Fint at du skriver til ung.no for råd!

Det høres ut som du på en måte har mye rundt deg som er bra men på en annen måte strever så mye med dine egne tankar og følelser at det ikke er bra likevel. 

Det er ikke å lett å si om det er angst eller spiseforstyrrelser du sliter med. Du sier også at du er deprimert. Dette er mye på en gang og det er lurt om du tar kontakt med helsesykepleier på skolen (se her), fastlegen din (se her) eller helsestasjon for ungdom (se her). Det er også lurt å snakke med de hjemme om det du sliter med - hører at du forsøker å si fra til søsteren din men at det ikke går så bra. Det er lurt å snakke med de voksne slik at de kan hjelpe deg til å få hjelp. 

Det høres ikke så lurt ut å trene med mål om å få bedre selvtillit. Det er klart at trening er bra for både kropp og psyke - men når det blir fordi du "må" heller enn fordi du vil så vil det gjerne ha motsatt effekt. Det gjør meg bekymret at du ikke har med mat på skolen. Det å unngå å spise/hoppe over måltider/sulte seg vil bare føre til mer tanker om kropp, vekt, mat og trening. En kropp og hjerne som ikke får det den trenger av mat vil være mer ustabil. Dette gjelder både for humør og for blodsukker. Det er slitsomt å ha det sånn. Det er ekstra problematisk at du trener så mye samtidig som du hopper over måltider. Kroppen trenger ekstra energi for å få noe ut av treningen. Det er også slik at dårlige rutiner på søvn og mat påvirker depresjon i negativ retning. Så her er det nok en vond sirkel som er satt i gang. Det er viktig at du ikke hopper over måltider og at du oppsøker noen for å få hjelp til dette dersom du ikke klarer å snu det selv.  

Det høres som sagt ut som om du absolutt ikke har det bra. Det betyr ikke at du ikke kan få det bedre! Det er mye som kan gjøres og for veldig mange så er det ikke så mye som skal til for å komme inn på rett "spor". Det kan hjelpe å få på plass noen ting i livet slik at andre ting etterhvert påvirkes av dette igjen. 

Mitt beste tips er at du oppsøker noen å snakke med som jeg skrev over. Når det gjelder selvtillit så er det noe som svinger og som ikke er så lett å jobbe med helt direkte. Det handler om å klare å bli venn med seg selv - jobbe med å akseptere seg selv - jobbe med å unne seg selv det man unner andre og å gjøre ting som er bra for seg selv. Det høres nå ut som du er inne i en negativ spiral der du gjør ting som ikke er bra for deg. 

Ønsker deg masse lykke til og håper du følger rådene mine og at du får det bedre snart <3  

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser