Hopp til hovedinnholdet

Vennen min har det ikke bra hjemme og vil ta selvmord

Jente 14 år
 

Spørsmål

Vennen min sliter skikkelig. Hun har en fast tanke om å ta selvmord. Jeg har snakket med helsesøster for henne slik at hun kan snakke med helsesøster noen gnager. Hun sa det ikke hjelper. Hun har det ikke bra hjemme. Hun blir slått og får belte. Hun sa til meg hun får ukontrollerte panikkanfall og angst. Hun stikker to fingre i halsen for å spy. En gang kom barnevernet, og foreldrene latet som ingenting og de trodde på at hun hadde det fint. Imorgen skal vi ikke på skolen. Jeg er redd hun tar selvmord. Hva skal jeg gjøre trenger svar så fort som mulig. Hun sa at jeg skal la det gå, at hun tar selvmord. Noen eller noe kan ikke stoppe henne sa hun. Plis hjelp meg!

Besvart 26.04.2019 12:44
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at du er bekymret for vennen din som har det så vanskelig. Det er vondt å se at noen vi er glad i ikke har det bra.

Det er viktig at noen voksne tar ansvar nå. Du må si ifra til noen voksne som kan hjelpe vennen din, og deg. Det er ikke bra for deg at du går og er redd for at vennen din skal ta livet sitt.

Hvis du er på skolen nå kan du gå til helsesykepleier (helsesøster) og si at hun må hjelpe dere med å ta kontakt med noen. Du kan også si i fra til en lærer eller en annen voksen på skolen. 

Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Her kan du fortelle hva og hvem du er bekymret for. De som jobber her kan ta kontakt med for eksempel barnevernet i den kommunen dere bor i. De kan også skaffe vennen din annen hjelp fra politi eller lege. 

Vennen din er nok veldig fortvilet. Hun ønsker å få slutt på alt det vonde ved å ta livet sitt. Selv om hun har tanker om dette kan hun få det bedre ved å snakke med noen. Du skriver at hun har snakket med helsesykepleier, og det er bra. Men det trengs kanskje mer hjelp. 

Pass på at du ikke går og bærer på alle tankene alene. Snakk med foreldrene dine om dette, slik at du slipper å være så bekymret og redd. Foreldrene dine kan hjelpe deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe vennen din og familien hennes. 

Jeg ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise