Hopp til hovedinnholdet

Jente 13 år! Jeg er ensom og alene og har negative tanker om meg selv.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på snart 14 år. Jeg vet ikke om jeg har ett problem så jeg kommer til å fortelle sån jeg føler at jeg har det sån at dere kan si om jeg har. Jeg ønsker at dete svarer og ikke legger til en haug med linker jeg kan lese. Jeg går til skolen 20 min før jeg egentelig trenger forde jeg syntes det er ubehagelig Å være der det er veldig mange folk forde jeg føler at jeg ikke er pen nokk. Og jeg tar den siste bussen til skolen forde jeg føler alle ser på meg. Jeg er fek: ikek på klubber. Jeg er en del alene i friminuttene på skolen da vennene mine finner på ting uten og si i fra eller spørr. Så da sitter jeg alene. Ingen spørr om jeg vil være med dem hjem eller lignende ,det er alltid jeg som inviterer. Jeg tenker en del på hvordan jeg ser ut og jeg tenker en del negativt om en del. Jeg prøvde og selvskade (lage riper i huden) jeg vet ikke om jeg gjorde det forde jeg vill prøve og få oppmerksomhet eller om jeg gjorde det forde jeg var sur,lei meg og hadde det vondt. Angst?

Besvart 12.05.2019 10:44
 

Svar
Hei!

Så bra du velger å fortelle hvordan du har det. Da er det lettere for oss å forstå hva du strever med og gi deg gode råd.

Det må være strevsomt og vondt være deg, når du kjenner på så mange negative tanker om deg selv.

Slik jeg oppfatter deg, har du et lavt selvbilde og liten selvtillit. Derfor unngår du mange ulike arenaer for å slippe å møte andre mennesker.
Du tenker at du ikke er pen nok og føler at andre ser på deg. Du unngår derfor å ta bussen til samme tid som andre. Du drar heller ikke på klubber. 

Du føler deg også utenfor i friminuttene, fordi de andre ikke spør eller sier ifra til deg når de finner på ting.Hva tror du ville skje om du også fulgte med de andre? Kanskje de egentlig ønsker det, men tror at du helst vil sitte alene?

Du har hatt det så vondt inni deg at du også har forsøkt å selvskade deg. Selvskading er ingen god løsning, da de vonde følelsene fort komme tilbake igjen. Det gir også mange arr som du aldri får vekk.

Du skal vite at mange ungdommer er misfornøyde med seg selv utseende sitt. Mange tenker at man må se bra ut for å få være med venner. Det er heldigvis ikke slik det henger sammen. Alle er forskjellig og det er fint og bra. 

Det er veldig fint at du tar initiativ til å invitere andre hjem. Fortsett å ta slike initiativ overfor andre. Noen flere råd:

- Bestem deg for at du skal gjøre noe nytt, selv om det koster litt.

- Begynn å ta bussen samtidig med de andre. Om andre ser på deg, møt blikket, smil og si hei. Det bidrar til å gjøre andre glad. Tenk bare over hvordan du selv kjenner det om noen smiler og sier hei til deg. 

- Snakk med familien din og be dem beskrive 10 ting de synes er bra med deg. Noter dem ned og heng listen opp på rommet ditt. Les listen hver morgen. Be familien din hei på deg og oppmuntre deg.

- Begynn gjerne å trene litt noen dager i uka. Trening frigjør lykkehormoner i kroppen og bidrar til at du føler deg bedre.

- Spis regelmessig og sørg for å få nok søvn.

- Gjør noe sammen med familien - spille spill, se en film, gjør noe ute samen

- Meld deg gjerne på en organisert aktivitet, der venner er med.

- Samtidig med dette vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen. Hun er vant til å hjelpe ungdommer som har mange negative tanker om seg selv, slik at de kan få det bedre. 

Vis henne gjerne det du har skrevet til oss, så slipper du å si så mye.

Jeg velger å legge ved noen artikler du også kan lese, selv om du ikke var så interessert i det. Det er mange gode råd i dem også.

Jeg håper svaret mitt vil være til hjelp og ønsker deg lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser