Hopp til hovedinnholdet

Har ikke religonsfrihet og utsatt for negativ sosial kontroll

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, har noen raske spørsmål. Har jeg som 17 år religionsfrihet? Til å velge om jeg ønsker å tilbe en religion, eventuelt hvilken, eller velge selv om det ikke er ønskelig. Hvis svaret er ja, hvorfor er det slik at den muslimske familien min forventer at jeg også tilber islam, og setter sine krav til meg på en så sterk islam-tilbeende måte at jeg føler tvang til å også tilbe denne religionen? Regler, krav og forventningene de har til meg er fullt sirkulert rundt religionen, og ikke av eget hjerte. Jeg vet ofte ikke om det er foreldrene mine sitt ønske at jeg ikke skal være sammen(kjæreste) med ikke-islam tilbeende mennesker, eller om det kommer av eget ønske. Er det dem selv som forbyr homofili eller er det fordi det ikke er akseptert av religionen? PS: er klar over at kultur henger mye sammen med dette, som også gjør det til en svært komplisert situasjon. Opplever også negativ sosial kontroll, og har ønske om å flytte ut ved fylt 18, noe jeg ikke får lov til pga religion? er forvirra

Besvart 14.05.2019 13:12
 

Svar
Hei 

Takk for henvendelsen din. 

Ja, det er slik at du har religionsfrihet, det vil si at du selv bestemmer hvilken religion du ønsker å tilhøre - eller at du ikke tror på noe i det hele tatt. Denne friheten gjelder selv om du ikke er myndig. Allikevel er det dessverre slik at noen foreldre ikke respekterer at barna velger sin egen tro. De vil da enten prøve å påvirke barnet eller kreve at barnet følger en bestemt tro og levemåte. Noen ganger kan det være vanskelig å vite om man selv har dannet seg opp en mening eller om meningen er et resultat av indoktrinering og påvirkning over tid. Det er viktig å reflektere og gjøre seg opp egne meninger om viktige ting i livet - for eksempel hvor viktig det er for deg om en kjæreste skal ha samme tro som deg eller ikke.

 

Hvis du føler at du er utsatt for negativ sosial kontroll og ikke får lov til å flytte for deg selv, men du selv ønsker det, så har du rett til å gjøre det. Når du har fylt 18 år trenger du ikke foreldrenes tillatelse til å gjøre det. Du bør ha en plan for hvordan du skal klare deg økonomisk og om noen kan utgjøre en fare for deg hvis du trosser dine foreldre. 

Hvis den negative sosiale kontrollen er så alvorlig at det går utover din helse bør du oppsøke hjelp. Du kan kontakte barnevernet, en lærer eller helsesykepleier på skolen. Hvis din sikkerhet er i fare må du ta kontakt med politiet der du bor. Ønsker du å diskutere situasjonen din anonymt med en voksen kan du kontakte Kompetanseteamet på 47809050 hverdager mellom 09-15, eller på e-post: kompetanseteamet@bufdir.no. 

 

Lykke til!

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Lover og regler - Tvangsekteskap

paragrafer (colourbox.com)

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov og krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet