Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen forslag til hva jeg kan fylle tiden min med?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg visste ikke helt hvilken kategori jeg skulle velge.. Men: Jeg er ei jente på 17 år, med veldig mye fritid, uten noe å fylle den med. En vanlig dag hos meg består av at jeg våkner, spiser, ser på Netflix hele dagen, spiser igjen, og sovner. Jeg har ikke jobb, og går bare på skole noen få ganger i uka. Jeg er på ungdomsmøte i helgene, men ingen jeg snakker med der inviterer meg med ut på noe, og folk tar også litt avstand fra meg. Har dere noen forslag til hva jeg kan fylle tiden med? Hvor ofte er det vanlig å være med venner? Jeg er veldig deprimert, og ser egentlig ikke vitsen med å prøve å fortsette å finne på en løsning på dette.. Men ung.no er vel det siste jeg prøver, tror jeg. Håper på raskt svar, takk på forhånd.

Besvart 20.05.2019 00:41
 

Svar
Hei

Når det gjelder hva du kan bruke tiden din med, så tenk på hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

Siden du er i ungdomsgruppa på lørdager så er dette et fint sted å starte. Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Hvor ofte det er vanlig å være med venner så er det veldig forskjellig, noen har ett større sosialt ønske eller behov en andre. Her er det ikke noe fasitsvar. Jeg tenker heller kvalitet framfor kvantitet, altså gode stunder med de du liker med enn å være sosial flere ganger uken med folk man egentlig ikke bryr seg så mye om. Det som er viktigst her er hvor ofte som du ønsker og være sosial og hva du ønsker å gjøre. 

Det er tung og vanskelig å gå rundt og føle som du gjør over lengre tid. Ofte så trenger man å snakke med noen om hvordan man har det. Ibland trenger vi også støtte og hjelp av fagpersoner som kan være der for oss og veilede. 

Du har gjort et stort skritt ved å sende inn spørsmål her til oss, og du kan alltid gjøre det! Helsestasjon for ungdom er gratis og kan hjelpe deg. Det finns også flere hjelpe og støtteapparater som kan være der for deg. Dette er beskrevet i artiklene under, les disse. Finn det som er best for deg og start der. Ting blir ofte bedre etterhvert! Ønsker deg lykke til :)

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser