Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ekstrem dårlig selvtillit, og tror jeg har depresjon. Tips?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har i mange år slitt med en ekstremt dårlig selvtillit. Det er ingen andre på jorden jeg hater mer enn meg selv. Jeg har aldri hatt selvmordstanker eller lignende, men jeg har i det siste lagt merke til mange forskjellige problemer jeg har hatt i en god del mnd nå. Jeg søkte på nettet hva dette kunne være og jeg fant ut at alle disse kunne være tydelige tegn på depresjon. Nå er jeg helt sikker på at jeg lider av depresjon, men jeg vet ikkje til hvem og hvordan jeg skal fortelle det. Jeg sliter veldig med å dele slike ting uansett hvem det er jeg snakker med. Har du/dere noen tips?

Besvart 27.05.2019 14:17
 

Svar
Hei

Dette var mange ting som var vanskelig. Jeg skjønner at det kan føles overveldende ut. Når det gjelder selvtillit så er det mange som har dårlig selvtillit og selvfølelse. Tips til det har vi i artiklene under, og også hjelp til selvhjelp som kan få deg til å snu situasjonen. 

Det jeg vil at du skal begynne med er: skriv ned tre positive ting om degselv. Det kan være små ting eller store ting. Legg det bort og la det være. Neste dag: gjør det igjen! Du kan skrive de samme tingene eller nye ting. Legg det bort, og gjør noe morsomt/hyggelig. Neste dag, gjør det igjen! 

Dette kan være vanskelig i starten men at du selv kan utforske deg selv og finne fram de gode sidene i deg kan åpne opp for at du tillater deg selv å tenke gode ting om deg selv. 

Når det gjelder depresjon så er det vanskelig for oss å si om du har det eller ikke, og det er best at en fagperson hjelper deg med hvordan du har det. Du skal ikke være alene om det. Snakk med helsesykepleier på skolen, en lærer, fastlegen din eller foreldrene dine. Gjeldende depresjon er det flere råd i artiklene under, les disse.

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser